Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Απόλυση εγκύων με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας


Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  πήρε, για άλλη μια φορά, μια απόφαση κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα,  το Δικαστήριο έκρινε πως επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων αρκεί ο λόγος της απόλυσης που επικαλείται η εργοδοσία να μην είναι η εγκυμοσύνη.
Αυτή η απόφαση πάρθηκε έπειτα από την απόλυση μιας εγκύου στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων από την τράπεζα Bankia της Ισπανίας. Η εργαζομένη άσκησε αγωγή κατά της απόλυσής της και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε να «ερμηνεύσει» την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ,όπως και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις ,αποφάσισε υπέρ της εργοδοσίας. Έκρινε πως η απόλυση της εγκύου  ήταν νόμιμη και δικαιολογημένη και έγινε λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της εργαζόμενης στην αξιολόγηση της.

Η απόλυση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός . Αντίθετα, αντίστοιχες απολύσεις τις βλέπουμε καθημερινά. Αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα περιστατικά όπου γυναίκες κρύβουν, όσο μπορούν, την εγκυμοσύνη τους ώστε να παραμείνουν όσο παρά πάνω μπορούν στην δουλειά τους και να αποφύγουν την απόλυση. Αυξάνονται ,τα φαινόμενα όπου γυναίκες εργαζόμενες σκέφτονται πολλές φορές την απόκτηση παιδιού απέναντι στην ανάγκη τους για δουλειά και επιβίωση. Στις διαδικασίες των συνεντεύξεων οι εργοδότες από τα πρώτα πράγματα που ρωτούν τις γυναίκες είναι για ¨τυχόν υποχρεώσεις ¨ και για τα μελλοντικά τους σχέδια όσον αφορά την απόκτηση οικογένειας (για αυτούς είναι βασικό κριτήριο για την πρόσληψη μιας γυναίκας).
Το σύστημα, μας δείχνει πόσο πολύ θέλει να συνεχίσει ακόμη πιο σκληρά και αμείλικτα την επίθεση του προς τους εργαζόμενους. Αρχίζοντας, με αυτούς που κρίνει το ίδιο ως αδύναμους, ώστε να συνεχίσει και να τελειώσει μια για πάντα με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Τις κατακτήσεις που κέρδισε το εργατικό κίνημα    (με την συμβολή και των εργαζόμενων γυναικών) με αγώνες .
Η οργανωμένη πάλη των γυναικών έχει καταγράψει σπουδαίες νίκες. Πράγματα  που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα έχουν προέλθει μέσα από τους αγώνες και τη συμβολή του γυναικείου κινήματος. Κίνημα το οποίο είναι απαραίτητο να ξανά ζωντανέψει, ώστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη δουλειά, το δικαίωμα μας στη πλήρη και σταθερή δουλεία με ασφαλιστικά δικαιώματα και μισθούς τέτοιους ώστε να μπορούμε να ζήσουμε, το δικαίωμα μας στη ζωή όπου θα την φτιάχνουμε όπως εμείς θέλουμε και ονειρευόμαστε και όχι όπως κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: