Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ και ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Υπολογίζεται ότι οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία ξεπερνούν τους 10.000 μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ. Τα κενά που καλύπτουν αυτοί οι 10000 εργαζόμενοι είναι δεδομένο ότι είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους όλων των κλάδων: γιατρούς, διοικητικούς, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμων , βοηθούς φαρμακείου , καθαριστές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, τραπεζοκόμους που δουλεύουν με συμβάσεις όχι γιατί καλύπτουν προσωρινές ανάγκες αλλά γιατί έτσι επιβάλουν κυβέρνηση -ΔΝΤ-ΕΕ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.(δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις βασικές επιταγές των «δανειστών» είναι το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων). Οι συμβασιούχοι είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Δεν έχουν καμία μισθολογική εξέλιξη. Κάθε τόσο που λήγει η σύμβαση βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Η συνδικαλιστική τους έκφραση αμφισβητείται καθημερινά. Είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας γιατί νιώθουν ότι ενώ βγάζουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την κυβέρνηση και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ο μόνος που μπορεί να βάλει φραγμό στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας είναι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, οι συμβασιούχοι και οι μόνιμοι μαζί. Σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να φτιαχτεί μια συντονιστική επιτροπή που θα συντονίζει τον αγώνα και θα βοηθά τους εργαζόμενους να αντιδρούν σε κάθε απόλυση επόμενου συναδέλφου με κινήσεις και δράσεις όπως μαζικές παραστάσεις και μπλοκαρίσματα υπηρεσιών των νοσοκομείων. ( χειρουργεία, γραφείο κίνησης ασθενών, πλυντήρια.) για κάποιες ώρες. Για να προχωρήσει αυτός ο αγώνας θα πρέπει να απαντιούνται διάφορα ιδεολογήματα που προβάλει το σύστημα: Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν αδικεί τους άνεργους. Την ανεργία τη δημιουργεί το σύστημα για να πετυχαίνει χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Λέγεται ότι δεν είναι «αξιοκρατική» η διαδικασία με την οποία επιλεγήκαν οι συμβασιούχοι και θα είναι αδιαφανής η μονιμοποίησή τους. Σ αυτό πρέπει να απαντήσουμε ότι το μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι το δικαίωμα στη δουλειά και οι κάθε είδους αξιολογήσεις (ΑΣΕΠ, κρίσεις ΕΣΥ) είναι φραγμοί που κρατούν τον κόσμο εκτός εργασίας. Η μονιμοποίηση δεν θα γίνει μέσω δικαστηρίων. Είναι ζήτημα διεκδίκησης και πάλης και αυτό απαιτεί αγώνες. Ποιοι θα κάνουν τον αγώνα; Οι συμβασιούχοι πρέπει να οργανωθούν σε κάθε νοσοκομείο και με τη στήριξη του σωματείου -όπου αυτό είναι εφικτό- να καλέσουν τους μόνιμους να είναι ουσιαστικά αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι στον αγώνα τους. Έχουν κέρδος οι μόνιμοι να βοηθήσουν σε ένα τέτοιο αγώνα ; Ναι, έχουν. Η εντατικοποίηση στη δουλειά που βιώνουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καθώς και η δυσκολία του να εκπαιδεύουν συνεχώς νέους εργαζόμενους τους δίνει κάθε λόγο να βοηθήσουν στον αγώνα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση.
Το τοπίο που διαμορφώνεται με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις, τις ελάχιστες προσλήψεις και με τους συμβασιούχους να εναλλάσσονται διαρκώς δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία με το κουρασμένο προσωπικό να βιώνει μια συνεχόμενη εντατικοποίηση. Κοντά στις περικοπές μισθών και την αξιολόγηση έρχεται να προστεθεί και η περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξετάζεται από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι θα οριστεί επιτροπή που θα αποφασίσει ποιες κατηγορίες εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και το ύψος του επιδόματος «επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και οι κλάδοι που θα το παίρνουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή του επιδόματος και ο περιορισμός των δικαιούχων. Αίτημα των υγειονομικών θα πρέπει να είναι ο χαρακτηρισμός του χώρου του νοσοκομείου ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα μισθολογικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
·         ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΎΧΩΝ
·         ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΩΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-03-2018
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: