Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

8 Μάρτη - Ημέρα της Γυναίκας Ημέρα πάλης και αγώνα


Όταν, στα 1857, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης πάλευαν για μείωση του ωραρίου εργασίας στις 10 ώρες ημερησίως και για εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών εργαζομένων, κανείς δεν φανταζόταν ότι 160 χρόνια μετά οι γυναίκες θα έρχονταν αντιμέτωπες με αντίστοιχη εκμετάλλευση και καταπίεση. Κι όταν, στα 1910, η 8η Μάρτη καθιερωνόταν ως Διεθνής Ημέρα της γυναίκας, ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και πάλης ενάντια στον πόλεμο, κανείς δεν φανταζόταν ότι 100 χρόνια μετά ο αγώνας και η πάλη μας θα είχε το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Οι σύγχρονες εργαζόμενες, οι άνεργες, οι συνταξιούχες, οι μετανάστριες, δέχονται σήμερα την κατά μέτωπο επίθεση του συστήματος σε όλα τα επίπεδα. Εξακολουθούν να δέχονται τη διπλή καταπίεση: Εκείνη που απορρέει από την επίθεση που έχει εξαπολύσει το σύστημα ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και του λαού, αλλά και εκείνη που απορρέει από την ανισότητα που συνεχίζουν να θρέφουν οι κυρίαρχοι.


Η φετινή 8η Μάρτη στιγματίζεται από την πρόσφατη προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία αίρεται η απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, εάν ο εργοδότης αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους προχωράει στην απόλυση... Η απόφαση αυτή, κινείται στον ίδιο καμβά των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων στα οποία οδηγεί η πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ και τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί και εφαρμόζει κατά γράμμα. Έρχεται να επικαθίσει σε όλα όσα έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και καταργούν δικαιώματα κατακτημένα με τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Η φετινή 8η Μάρτη στιγματίζεται από τις πολεμικές κραυγές του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας. Στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν τα πιο επικίνδυνα και δολοφονικά σχέδια για τους λαούς, ενώ οι ντόπιες εξαρτημένες αστικές τάξεις τροφοδοτούν το σωβινισμό και το φασισμό.

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, απέναντι στους πολεμικούς σχεδιασμούς, τιμάμε την 8η Μάρτη με τους σημερινούς μας αγώνες! Αγωνιζόμαστε με τους άντρες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μετανάστες για το δικαίωμα στη δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής, για περίθαλψη και ασφάλιση, για δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό. Σε αυτή την πάλη, στους ταξικούς αγώνες βρίσκει τη διέξοδό του και το γυναικείο κίνημα. Από αυτή την πάλη περνάει η χειραφέτηση της γυναίκας, από την πάλη για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης!


         Καμιά απόλυση εγκύων εργαζομένων!
         Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά!
         Αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις!
        
Ασφάλιση και περίθαλψη για όλους!
          Όχι στον πόλεμο και τον εθνικισμo!

Δεν υπάρχουν σχόλια: