Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Εκλογές Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - Στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΕΡΓΑΣ - ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ



Δυναμώνουμε το Σωματείο
Δυναμώνουμε την φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,
Τα τελευταία 2 χρόνια συνεχίζεται αμείωτη η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, συνεχίζει να βαθαίνει την εξάρτηση της χώρας και να την προσδένει ακόμα παραπέρα στις οικονομικές και πολιτικές επιτροπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Έχοντας στο ενεργητικό της ένα μνημόνιο και πολλά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζει -πιστή στις εντολές του κεφαλαίου- να νομοθετεί μειώσεις μισθών και συντάξεων, καταστρατήγηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων(του δικαιώματος στην απεργία, στην ασφάλιση, στον συνδικαλισμό) και όχι μόνο. Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα την συνοδεύουν θα είναι ο επόμενος στόχος που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να ευθυγραμμιστεί ακόμα περισσότερο με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ. Όλα αυτά ενώ η ενδεχόμενη απειλή του πολέμου φαίνεται να έρχεται πιο κοντά μετά τα τελευταία επικίνδυνα επεισόδια στο Αιγαίο και την Κύπρο αλλά και με τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία) οι οποίες δημιουργούν αστάθεια και τρέφουν το μίσος του εθνικισμού και του σοβινισμού.         


Η επίθεση συνεχίζεται, βαθαίνει και ντύνεται με το μανδύα της «ανάπτυξης». Συνοδεύεται από την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια και οικονομικούς δείκτες που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια αντίστροφη πραγματικότητα, να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες. Οι αντιστάσεις των εργαζομένων έχουν μπει στο γύψο, ο φόβος και η ηττοπάθεια έχουν κυριαρχήσει, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν την επίθεση του κεφαλαίου. Με το ζήτημα των εκλογών να διαφαίνεται στον ορίζοντα η κινηματική ύφεση και αδράνεια ενισχύεται, οι συλλογικοί αγώνες μπαίνουν στην άκρη και οι εκλογικές αυταπάτες από αριστερά και δεξιά ενισχύονται. Η ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για το πώς θα συγκροτηθούν αντιστάσεις και πως οι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη πάλη των σωματείων θα ξαναβρούν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και οι αυταπάτες της ανάθεσης και του ρεφορμισμού βγαίνουν στο προσκήνιο.       

Όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων δέχονται πολλαπλά χτυπήματα στα δικαιώματά τους. Οι μηχανικοί δεν θα μπορούσαν βέβαια να αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως η ανεργία στον κλάδο σπάει κόκαλα, η ελαστική εργασία και η δουλειά με μπλοκάκι έχουν πια γίνει καθεστώς. Οι μισθοί είναι σε τραγικά επίπεδα και οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν πάλι από την τσέπη τους τις νέες αυξήσεις για την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ, τους νέους διαδόχους του ΤΣΜΕΔΕ.     

Με τον τουρισμό να έχει αναγορευτεί σε «βαριά» βιομηχανία και την αποβιομηχάνιση να συνεχίζεται σταθερά, οι εργαζόμενοι μηχανικοί έρχονται να πληρώσουν το μάρμαρο της πολιτικής του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Τα ελάχιστα δημόσια έργα όχι μόνο δεν αλλάζουν την πραγματικότητα για τον εργαζόμενο μηχανικό, αλλά υλοποιούνται ακριβώς στο πλαίσιο της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Παράλληλα η επίθεση στα εργασιακά προχωράει αμείωτη, ενδεικτική η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις απολύσεις των εγκύων εργαζομένων αρκεί ο λόγος της απόλυσης που επικαλείται η εργοδοσία να μην είναι η εγκυμοσύνη. Απόφαση η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε διάφορες εταιρίες του κλάδου.           

Από κοντά σε όλη αυτή την επίθεση και το ΤΕΕ με τις προτάσεις του για εφαρμογή νέου αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, με πρόσχημα την «απελευθέρωση» του δήθεν «κλειστού» επαγγέλματος του μηχανικού. Το ΤΕΕ σαν σύμβουλος του κράτους προτείνει ένα νέο εργαλείο εκμετάλλευσης, κατηγοριοποίησης και διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών που δεν θα αργήσει να επεκταθεί και σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.  Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που προτείνεται, οι εξετάσεις του ΤΕΕ για την άδεια άσκησης επαγγέλματος γίνονται «ουσιαστικές» (αλλάζουν χαρακτήρα), πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνει «με το καλημέρα» ένας επιπλέον φραγμός για όποιον θέλει να ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού. Αλλά το πράγμα δε σταματά εδώ. Μετά την επιτυχία στις εξετάσεις, ο πτυχιούχος μηχανικός παίρνει άδεια άσκησης επαγγέλματος δόκιμου μηχανικού και ως τέτοιος βγαίνει στην αγορά εργασίας (κάτι σα μαθητεία).  Μετά από αυτή την διαδικασία, μπορεί να λάβει (με το αζημίωτο βέβαια) μέρος σε άλλες εξετάσεις του ΤΕΕ για να γίνει πια μηχανικός χαμηλής κλάσης που σημαίνει και δικαιώματα. Για να ανέβει κλάση, θα πρέπει πάλι να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να περάσει κι άλλες εξετάσεις και αυτό θα γίνεται εσαεί.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση των αντιστάσεων ενάντια σε όλες αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε λόγος οι εργαζόμενοι του κλάδου να μένουν μακριά από την οργάνωση και τον αγώνα. Ο κλάδος των μηχανικών, παρά τις διαστρωματώσεις που υπάρχουν (ΤΕ, ΠΕ) ενοποιείται απέναντι στην πραγματικότητα του εργασιακού μεσαίωνα. Οι κυρίαρχες παρατάξεις του χώρου δεν είναι αρκετές για να απαντήσουν στο μέγεθος και την έκταση της επίθεσης. Παλινωδούν ανάμεσα στη συνδιαχείριση και την πολυδιάσπαση. Από τη μία, οι προτάσεις νόμου που σπέρνουν αυταπάτες για το πώς καταχτούν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους και, από την άλλη, ο διαγκωνισμός σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση για το πού θα πάει το πανό του σωματείου (στο ΠΑΜΕ ή στον Συντονισμό) που αναπαράγει την πολυδιάσπαση και τη λογική του ηγεμονισμού. Αποπροσανατολίζοντας έτσι από τα πραγματικά επίδικα της πάλης.

Πρέπει να υπάρξει σαφής κριτική και διαχωρισμός από τις συνδιαχειριστικές και ρεφορμιστικές λογικές που σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για την πάλη τους.

Καμία εμπιστοσύνη στην Συριζαίϊκη- κυβερνητική παράταξη της Συνάρτησης Τεχνικών. Θέλουν μόνο να δώσουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και την επίθεση.

Να μην παρασυρθούμε από τις κυβερνητικού χαρακτήρα και προτάσεις νόμου της ΕΣΑΚ και του ΠΑΜΕ για «καλές» συλλογικές συμβάσεις και αναπαραγωγή του διαχωρισμού και της διάσπασης των εργαζομένων.

Να μην υιοθετήσουμε  την αυταπάτη των αστικών μεταβατικών προτάσεων της Αριστερής Πρωτοβουλίας

Να μην απογοητευτούμε παραπέρα από το Ριστάρτ και τους απογοητευμένους-προδομένους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία παλεύουν για:
Να συμβάλουμε στην ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος των εργαζομένων.

Να οριοθετηθούμε από τον σημερινό συνδικαλισμό της αριστεράς που είναι ανεπαρκής και αυταπατάται για τα όρια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Η ΕΡΓΑΣ και η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ προσπαθούν να βάλουν μια άλλη, διαφορετική αντίληψη στο σωματείο και τις διαδικασίες του. Μια αντίληψη πραγματικής σύγκρουσης που δεν θα περιορίζεται από τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που βάζει η λογική των ακτιβισμών και των εικονικών συγκρούσεων. Επιλογές αδιεξόδου, δηλαδή, που αναπαράγουν την ηττοπάθεια και την απογοήτευση.               
 
Μια τοποθέτηση η οποία υπερασπίζεται τις ζωντανές και δημοκρατικές διαδικασίες του σωματείου μας, και με σκοπό τη μαζική και ουσιαστική πρωτοβάθμια οργάνωση των εργαζομένων. Που θα παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα που χτυπιέται το δικαίωμα στην απεργία και ο συνδικαλισμός με τον πιο άμεσο τρόπο, πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίσταση. Να κατανοήσουν πλατιά οι εργαζόμενοι του κλάδου ότι το παρόν και το μέλλον τους βρίσκεται στη μαζική οργανωμένη πάλη, με αιχμή την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Ότι πρέπει να παλέψουν οι ίδιοι και όχι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε δεξιούς και αριστερούς σωτήρες.

Το επόμενο διάστημα ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας με κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από μια δουλειά
  • Να μην περάσουν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εργαζομένων που προτείνει το ΤΕΕ. Να καταργηθούν οι εξετάσεις του ΤΕΕ για την άδεια άσκησης επαγγέλματος
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με βελτίωση των συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών παροχών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Δικαίωμα στην ασφάλιση και την περίθαλψη για όλους τους άνεργους συναδέρφους
  • Ταμείο ανεργίας και αποζημίωση για όσους συναδέρφους απολύονται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας
  • Προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων των συναδέλφων και υπεράσπιση και δικαστική συνδρομή όπου χρειαστεί
  • Να αλλάξουν οι  συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα και για να συγκροτηθεί μια μαζική ενωτική ταξική κατεύθυνση, σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της αδράνειας και της υποταγής
  • Να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια
  • Να ανατραπεί η πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ
  • Κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εξάρτηση, τον εθνικισμό και το σοβινισμό για την αποτροπή του πολέμου

Στηρίζουμε-ψηφίζουμε

ΕΡΓΑΣ - ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: