Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αποτελέσματα εκλογών Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών


Πραγματοποιήθηκαν στις 18-20 Μαρτίου οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) τόσο για το πανελλαδικό ΔΣ και αντιπροσώπους για το ΕΚΑ όσο και για τα ΔΣ παραρτημάτων σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Λάρισα και για τους αντιπροσώπους στα αντίστοιχα εργατικά κέντρα. Παρατηρήθηκε μια αύξηση στη συμμετοχή της τάξεως των 200 περίπου ψήφων, πράγμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό αν κρίνει κανείς μάλιστα και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί γενικά. Όμως, η αύξηση αυτή δεν προήλθε από τη δράση του σωματείου αλλά κυρίως από την ενεργοποίηση των μηχανισμών των άλλων παρατάξεων και κυρίως της νέας παράταξης ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ, η οποία είναι και η κυβερνητική παράταξη.
Με μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα, οι δυο βασικές δυνάμεις στο σωματείο, η Αριστερή Πρωτοβουλία και η ΕΣΑΚ διατήρησαν τα ποσοστά τους, αν και η Αριστερή Πρωτοβουλία έχασε μια έδρα εξαιτίας της εισόδου της κυβερνητικής παράταξης στο σωματείο. Η ΡΙΣΤάΡΤ (ΛΑΕ) έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής της λόγω της εισόδου της προερχόμενης από το ΣΥΡΙΖΑ παράταξης ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ. Όλα αυτά αποτυπώνουν εν μέρει και τους συσχετισμούς που υπάρχουν στις δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, είτε αυτές προβάλλουν τα μεταβατικά προγράμματα (Αριστερή Πρωτοβουλία, ΡΙΣΤάΡΤ) είτε τη λαϊκή εξουσία και τις προτάσεις νόμου (ΕΣΑΚ). Οι απόψεις αυτές, που είναι ρεφορμιστικές και μικροαστικές και κινούνται στη λογική της συνδιαχείρισης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το γεγονός ότι και σε αυτό το σωματείο βρήκε χώρο να εκφραστεί και η κυβερνητική παράταξη (ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρέμβηκε και η Ταξική Πορεία σε συνεργασία με την ΕΡΓΑΣ, συμμετέχοντας στις εκλογές με ψηφοδέλτιο τόσο για το πανελλαδικό ΔΣ όσο και για τα ΔΣ παραρτημάτων Ηρακλείου και Χανίων αλλά και για αντιπροσώπους για Εργατικά Κέντρα Αθηνών, Ηρακλείου και Χανίων. Με την παρέμβασή της πρόβαλε μια άλλη άποψη, για την ανάγκη να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων στο σωματείο, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η άποψη αυτή δεν εγκλωβίζει τον κόσμο σε λογικές συνδιαχείρησης ή λογικές εικονικών αγώνων αλλά επιδιώκει να συμβάλλει στο να οικοδομηθεί κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων τόσο στον χώρο που καλύπτει το σωματείο όσο και στο κίνημα γενικότερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολικότερη κατάσταση και κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο μιας και υπήρξε μια μικρή άνοδος της συνεργασίας τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά αλλά και με την εκλογή ενός αντιπροσώπου για το συνέδριο του ΕΚΑ. Παρακάτω δίνονται συνοπτικά τα πρώτα αποτελέσματα (πανελλαδικό ΔΣ, ΕΚΑ) και σε παρένθεση ο αριθμός των εδρών.

Παράταξη
ΔΣ 2018
ΔΣ 2015
ΕΚΑ 2018
ΕΚΑ 2015
Αριστερή Πρωτοβουλία
690 (3)
671 (4)
524 (7)
531 (7)
ΕΣΑΚ
502 (2)
452 (2)
395 (5)
343 (5)
ΡΙΣΤάΡΤ
176 (1)
221 (1)
162 (2)
200 (3)
ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ
123 (1)
-
97 (1)
-
ΕΡΓΑΣ-Ταξική Πορεία
33 (0)
27 (0)
24 (1)
21 (0)
Άκυρα-Λευκά
14
6
7
4
Σύνολο
1538
1377
1209
1099

Δεν υπάρχουν σχόλια: