Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΣΚΟΤ. Οι εργατικοί αγώνες μπορούν και να νικήσουν!!

Δεν είχε περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την ανακοίνωση της ομοσπονδίας εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας(ΟΕΧΒΕ)πως οι εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας ΣΚΟΤ μπαίνουν σε δρόμο παραγωγικής κανονικότητας, όταν ανακοινώθηκαν από την εργοδοσία δύο απολύσεις εργατών.
Οι εργάτριες της ΣΚΟΤ με την ανακοίνωση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους, δεν έχασαν ούτε στιγμή. Συγκάλεσαν γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, μια τη Δευτέρα 26/2 και μια 27/2  και 48ωρη απεργία την Τετάρτη και  Πέμπτη 28/2 και 1/3.Ο εργοδότης έδειξε ανένδοτος, κάνοντας ξεκάθαρο ότι θέλει να απολύσει 10 άτομα γιατί θέλει να δουλέψει μόνο με 15 εργαζόμενους.
Την Τετάρτη,που  η Ταξική Πορεία επισκέφτηκε το χώρο συγκέντρωσης των εργαζομένων έξω από το εργοστάσιο, για να δείξει την αλληλεγγύη της στους απεργούς εργάτες, μάθαμε ότι η εργοδοσία είχε ήδη κλείσει δουλειές με συγκεκριμένα supermarket ,αλλά και ένα εξαγωγικό κομμάτι παραγωγής που είχε ήδη ξεκινήσει το διάστημα που το εργοστάσιο δούλεψε με κανονική παραγωγή, όλο το μήνα Φεβρουάριο.
Οι εργάτες μπροστά στις απολύσεις  φάνηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, πράγμα που αποφάσισαν στη συνέλευσή τους το ίδιο μεσημέρι, προκηρύσσοντας νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες ,ξεκινώντας από την Παρασκευή.
Το πρωί της Πέμπτης, όμως, σε συνάντηση με το σωματείο, τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, η εργοδοσία υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πίσω και τις δύο απολύσεις και δεν θα προχωρήσει σε επόμενες.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας τους. Με κάθε επιφύλαξη εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης επίθεσης από την εργοδοσία, που κρατάει πάνω από ένα χρόνο, και εκφράστηκε με εκ περιτροπής εργασία με δυο μεροκάματα τον μήνα, με προσπάθειες απολύσεων ,με πώληση παραγωγικών μηχανημάτων ,με προτάσεις για εθελούσιες εξόδους και απειλές για κήρυξη πτώχευσης, με εντατική παραγωγή από τη μια και καθόλου παραγωγή από την άλλη. Κάθε είδους μοντέλα επίθεσης, δοκιμάστηκαν πάνω τους, χωρίς καμιά επιτυχία. Στο πρόσφορο έδαφος της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, η εργοδοσία έχει όλο το περιθώριο να κερδίσει χρόνο ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι και το σωματείο της ΣΚΟΤ, παραμένοντας ενωμένοι, συνέχισαν να διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία και σε αυτή τη μάχη,όπως και στο παρελθόν, βγήκαν άλλοι μια φορά νικητές.
Σε πολύ δύσκολους καιρούς, πλήρους ήττας και αποσυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η νίκη των εργατριών της ΣΚΟΤ, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε κάθε εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: