Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

«ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»


Να μην περάσουν οι απολύσεις!


Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ «Καρφούρ-Μαρινόπουλος» μετά απ’ την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει 20 περίπου καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Η εργοδοσία προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να κερδίσει χρόνο και -κυρίως- να αποφύγει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων δηλώνοντας, απ’ τη μια, ότι δήθεν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον «εξορθολογισμό του δικτύου» και, απ’ την άλλη, ότι «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια» να απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα της εταιρείας οι εργαζόμενοι που εργάζονται στα καταστήματα που θα κλείσουν.
Φυσικά, το πρόσχημα είναι, για μια ακόμη φορά, η «δυσμενής οικονομική συγκυρία». Την οποία καλούνται βέβαια να πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι! Όπως την πληρώνουν εδώ και χρόνια, με τις μειώσεις μισθών, με την επικράτηση εργασιακών συνθηκών γαλέρας, με τη μερική απασχόληση και την ωρομισθία να επεκτείνονται, με την κυριακάτικη αργία να καταργείται, την εντατικοποίηση και την εργοδοτική αυθαιρεσία να τσακίζουν κόκκαλα. Με τη μεγαλύτερη άνεση και εντελώς προκλητικά, κολοσσοί στο χώρο του εμπορίου, όπως ο Μαρινόπουλος (που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στη χώρα), ζητούν από τους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη» (δηλαδή, να σκύψουν το κεφάλι) για «να σωθεί η επιχείρηση» (δηλαδή, να συνεχίσει να θησαυρίζει η εργοδοσία).  Και, βέβαια, δεν διστάζουν, όταν αυτό απαιτεί το επιχειρηματικό τους σχέδιο, να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.
Αυτό που είναι ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι, στην ίδια αυτή «δυσμενή» συγκυρία, γίνεται ένα τεράστιο αλισβερίσι στο χώρο των σούπερ-μάρκετ, με εξαγορές εκατοντάδων καταστημάτων από τους κολοσσούς του κλάδου. Και ο Μαρινόπουλος, μόλις πρόσφατα πρόσθεσε 185 καταστήματα στο δίκτυό του εξαγοράζοντας μικρότερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν τις κάθε λογής δικαιολογίες που προβάλλει η διοίκηση της «Καρφούρ-Μαρινόπουλος». Για τη διοίκηση της εταιρείας, οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμα και τα δικαιώματά τους βαρίδια που πρέπει να ξεφορτωθεί αφού αυτό επιβάλλει η «ανταγωνιστικότητα» και η «υγιής επιχειρηματικότητα».
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν και να ακυρώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.
-  Να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και να μην επιτρέψουν να γίνει καμία απόλυση.
-  Να μην αποδεχτούν καμία χειροτέρευση στους όρους δουλειάς, που μπορεί να παρουσιάσει ως «εναλλακτικό» σχέδιο η επιχείρηση, αλλά αντίθετα να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς.
Να σπάσουν το κλίμα αναμονής και εφησυχασμού που καλλιεργεί η εργοδοσία, αλλά και το κλίμα μοιρολατρίας, το «δεν γίνεται τίποτε». Γιατί γίνονται τα πάντα! Αρκεί οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν, ενωμένοι και αποφασισμένοι, ενάντια στις επιδιώξεις του κεφάλαιου και της εργοδοσίας, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Έτσι κατέκτησαν όλα τους τα δικαιώματα και έτσι θα τα υπερασπιστούν.

·        ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!
·        ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!
·        ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: