ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4808/21
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Όλοι στην εργατική συγκέντρωση την Τρίτη 22 Φλεβάρη, στις 6:30μμ, στον πεζόδρομο της Κοραή
Ολοένα και περισσότερο σφίγγει τη θηλιά γύρω από τα σωματεία και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο νόμος 4808/21, αυτό το αντεργατικό τερατούργημα που ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2021, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, ενώ κάθε τόσο ενεργοποιούνται οι διατάξεις του που θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα τον ταξικό συνδικαλισμό.
Από 1η Φλεβάρη ξεκίνησε το φακέλωμα των σωματείων και των δραστηριοτήτων τους, αφού υποχρεώνονται να γραφτούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ, το ηλεκτρονικό μητρώο που έστησε το κράτος για να ελέγχει στενά και να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των σωματείων. Σωματείο που δεν είναι γραμμένο στο ΓΕΜΗΣΟΕ δεν έχει δικαίωμα ούτε απεργία να κηρύξει!
Σε εφαρμογή μπαίνουν και οι διατάξεις για την υποχρεωτική ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία σε εκλογές και συνελεύσεις σωματείων, ιδιαίτερα για τις συνελεύσεις που αφορούν απόφαση για απεργία. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας μέσα από την οποία θα περνούν όλες αυτές οι διαδικασίες.
Ο αγώνας των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας χτυπιέται και με όπλο την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, ενώ όλο το διοικητικό συμβούλιο είναι απολυμένο και δεκάδες εργαζόμενοι διώκονται γιατί υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά.
Η πρόσφατη απεργία των εργατών στην Cosco κρίθηκε παράνομη από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη με βάση τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη.
Και θα υπάρξει συνέχεια. Το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του θα ξεδιπλώσουν κάθε πτυχή αυτού του αντεργατικού νόμου, ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και διεκδικεί. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτούς το χτύπημα της εργατικής τάξης και κάθε δυνατότητάς της να οργανώνεται και να δρα συλλογικά. Βιάζονται να οχυρωθούν απέναντι στη συσσωρευμένη οργή που αναζητά τρόπους να συγκροτηθεί, που ανακαλύπτει όλο και πιο συχνά τη δύναμη του μαζικού, συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών, ταξικών συμφερόντων.
Οι αγώνες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για το δικαίωμα στη δουλειά και ενάντια στην εργολαβοποίηση, στην Cosco για υπογραφή συλλογικής σύμβασης, στη ΛΑΡΚΟ για να μην πεταχτούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία, στην efood ενάντια στις απολύσεις και την ελαστική εργασία, των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, είναι τέτοια δείγματα όπου η οργή μετατρέπεται σε οργανωμένη πάλη. Αυτήν την εξέλιξη θέλει να προλάβει η ντόπια άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, αυτόν το σκοπό θέλει να πετύχει η εφαρμογή το νόμου Χατζηδάκη.
Η ανατροπή του νόμου 4808/21 πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για το εργατικό κίνημα. Δεν πρόκειται για «έναν ακόμη» αντεργατικό νόμο. Πρόκειται για έναν νόμο που θέλει να βάλει στο γύψο την ταξική συνδικαλιστική δράση, να μετατρέψει τα σωματεία σε εργαλεία ακίνδυνα για την αντεργατική πολιτική. Αυτόν τον νόμο θα τον βρίσκουν απέναντί τους οι εργαζόμενοι σε κάθε αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση. Και μαζί με αυτόν θα βρίσκουν απέναντί τους τις διώξεις και την ωμή καταστολή των αγώνων. Ο νόμος 4808/21 πρέπει να ανατραπεί και πρέπει από τώρα να στηριχτεί η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός πλατιού εργατικού μετώπου για την ανατροπή του.
Κόντρα στη γραμμή υποταγής των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που έβαλαν πλάτη για να περάσει ο νόμος και τώρα γκρινιάζουν για λεπτομέρειες γύρω από την εφαρμογή του.
Κόντρα στη γραμμή υποτίμησης της πάλης για την ανατροπή του νόμου. Γραμμή που αρνείται το καθήκον της σύγκρουσης με την αστική πολιτική, γραμμή που θεωρεί ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» και ότι το αντιπάλεμα του νόμου αποτελεί ιδιαίτερη υπόθεση του κάθε σωματείου κατά περίπτωση. Γραμμή που θεωρεί ότι η πάλη ενάντια στον νόμο είναι «ένα ακόμη μέτωπο» μέσα στα τόσα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Η πάλη για την υπεράσπιση της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, είναι δεμένη με την υπεράσπιση του δικαιώματος της εργατικής τάξης να αγωνίζεται και να διεκδικεί, να παλεύει ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Κάθε εργαζόμενος, κάθε σωματείο πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση των όρων για την ανατροπή αυτού του νόμου. Μέσα από την πλατιά καταγγελία του, μέσα από την άρνηση υποταγής στα διατάξεις του, αλλά και μέσα από τη συγκρότηση ενός πλατιού ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα που θα βάζει αυτό το ζήτημα στην πρώτη γραμμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου