Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Στάση Εργασίας στα νοσοκομεία την Τρίτη 28/1/2020

ΑΘΗΝΑ:  Συγκέντρωση 11 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας


ype-kinhtopoihsh  Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει επάξια και εντείνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στο όνομα και υπό τις πιέσεις των Αμερικάνων κι Ευρωπαίων “εταίρων” μας. Άλλωστε, η πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης είναι ενιαία, ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν την εξουσία.
Βλέπουμε, λοιπόν, πως η επιτροπή που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει πρόταση μεταρρύθμισης της χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επαναπροσδιορισμού της υπαγωγής των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Στους καιρούς της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης καμία αυταπάτη δε χωρά για το ρόλο αυτής της επιτροπής και για τις επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η ένταξη στα ΒΑΕ νέων εργασιακών χώρων, όπως τα νοσοκομεία, κρίνεται απίθανη όσο απουσιάζουν οι μαζικές και κινηματικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία, καλύτερα ωράρια, μέτρα πρόληψης κι ασφάλειας. Κι όλα αυτά δε συνάδουν με την επιχείρηση ξεζουμίσματος των εργαζομένων ή, όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, «τους δημοσιονομικούς στόχους». Αντιθέτως, τα επαγγέλματα που εντάσσονται σήμερα στα ΒΑΕ θα περιοριστούν, μειώνοντας κατά πολύ τα επιδόματα και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί προς ψήφιση ένα νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, ως συμπλήρωμα κι επέκταση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων που έχει φορτωθεί ο λαός. Σύσσωμα τα ΜΜΕ ζητωκραυγάζουν για τις μεγάλες αυξήσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η αλήθεια είναι πως οι αυξήσεις, αν τελικά υπάρξουν, θα αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό ασφαλισμένων και θα δοθούν σε δόσεις και με το σταγονόμετρο ως... το 2024! Ταυτόχρονα, εισάγεται η πολύ επικίνδυνη ανταποδοτικότητα, που θα μετατρέψει τις μελλοντικές συντάξεις σε επιδόματα ανέχειας και θα πλήξει το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Το τελευταίο θα συμπληρώσει τις επιδιώξεις για ΣΔΙΤ και πλήρη εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην περίθαλψη, με αποτέλεσμα να περιθάλπεται μόνο όποιος πληρώνει αδρά.
Δείγματα γραφής, τέλος, δείχνει η κυβέρνηση με τη συνέχιση της ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων στα νοσοκομεία, και όχι μόνο. Εξάλλου, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά ήταν πάντα ξένο σώμα για τον καπιταλισμό. Ένα δικαίωμα που ποτέ δε χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες. Έτσι, σε αυτήν την περίοδο που λείπουν οι μεγάλοι και μαζικοί αγώνες, τα νοσοκομεία χτυπούν κόκκινο, όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται για να βγει η δουλειά και οι συμβασιούχοι ζουν σε διαρκή ανασφάλεια για το αύριο.
Συνάδελφοι / συναδέλφισσες,
Η επίθεση στα δικαιώματα του λαού είναι συνολική και αγγίζει –και με το παραπάνω– τα νοσοκομεία. Η αδιοριστία, οι μισθολογικές περικοπές, η εντατικοποίηση της δουλειάς, το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαμορφώνουν την εικόνα του αναλώσιμου εργαζόμενου που θα δουλεύει ασταμάτητα, χωρίς σταθερότητα, χωρίς αξιοπρεπή μισθό και χωρίς καμία ελπίδα για το αύριο.
Τα προβλήματά μας δε λύνονται στα υπουργικά γραφεία, όπως προσπαθεί, εδώ και χρόνια, να μας πείσει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αγωνιά μόνο για τη συντήρηση της ύπαρξής της. Γι’ αυτό καλεί εθιμοτυπικά και αποσπασματικά σε περιοδικές συγκεντρώσεις που καταλήγουν σε κακόγουστα τηλεοπτικά σόου. Τα συμφέροντά μας μπορούμε να τα υπερασπιστούμε μέσα από τις συνελεύσεις των σωματείων μας και τις μαζικές κινητοποιήσεις μας.

Διεκδικούμε:
·        Χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
·        Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
·        Μαζικές προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
·        Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

                                    ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: