Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ανταπόκριση από τη Σύσκεψη Εργαζομένων στην Αθήνα για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Την Παρασκευή 17/01 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό στην Αθήνα η προγραμματισμένη σύσκεψη εργαζομένων με σκοπό να συζητηθεί το ζήτημα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Η διαδικασία της σύσκεψης άνοιξε με τοποθετήσεις από εκπροσώπους της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι έθεσαν το συνολικότερο πλαίσιο που διαμορφώνουν το σύστημα και η κυβέρνηση που το εκπροσωπεί, προκειμένου να κλιμακώσουν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει απέναντι στο εργατικό κίνημα και την οργανωμένη πάλη. Βασική πτυχή αυτής της επίθεσης είναι και η νομοθετική ρύθμιση για το μητρώο, η οποία προσπαθεί να εντείνει την παρέμβαση του κράτους στα συνδικαλιστικά όργανα και συνολικά, σε κάθε μορφή οργάνωσης των εργαζομένων και του λαού.


Μέσα από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών, εκπροσώπων σωματείων, σχημάτων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αγωνιστών του κινήματος που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκε μία πλούσια συζήτηση, η οποία ανέδειξε την αναγκαιότητα να απαντηθεί με μαζικούς όρους κοινής δράσης η προκλητική αυτή προσπάθεια του συστήματος να βγάλει, επί της ουσίας, τον ταξικό συνδικαλισμό στην παρανομία και να μετατρέψει τα σωματεία σε ακίνδυνα όργανα, που θα λειτουργούν υπό καθεστώς τρομοκρατίας και ασφυκτικού ελέγχου. Μια διαδικασία που συνδέεται με την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας, της αφισοκόλλησης, των συγκεντρώσεων και συνολικά αμφισβητεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε οργανωμένη έκφραση εναντίωσης στην πολιτική του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οι δυνάμεις που στήριξαν τη σύσκεψη είχαν παρέμβει στην αρχή της βδομάδας σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του μητρώου πραγματικών δικαιούχων και συμμετείχαν στη σχετική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Κοινό τόπο, ωστόσο, αποτέλεσε η διαπίστωση πως μια σειρά δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα δεν αξιολογούν με την ίδια σημασία το ζήτημα και αδυνατούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση ανατροπής αυτού του μέτρου και άρνησης ενημέρωσης του μητρώου, αλλά μένουν στο επίπεδο της καταγγελίας χωρίς να δεσμεύονται για κάτι περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές από τις δυνάμεις που καλέστηκαν στη σύσκεψη επέλεξαν να μην παραβρεθούν. Παρ΄ όλα αυτά, επιμένουμε πως η κρισιμότητα των εξελίξεων είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς και αυταπάτες, αλλά θέτει επιτακτικά, ειδικά στις δυνάμεις του κινήματος, το καθήκον να παλέψουν για την ανατροπή του μητρώου πραγματικών δικαιούχων. Είναι δεδομένο πως η αποδοχή του αμαχητί θα δημιουργήσει ακόμη χειρότερους όρους απάντησης σε όσα σκοπεύει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αρκετά από τα οποία έχει ήδη ψηφίσει μέσα από το λεγόμενο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο (διευρυμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ά).

Η παράταση αναστολής λειτουργίας του Μητρώου μέχρι τις 28/2 δεν πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά. Μεταξύ των λόγων που οδήγησαν σε αυτήν, άλλωστε, βρίσκεται ο καθορισμός του τρόπου διασύνδεσης των μητρώων πραγματικών δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύοντας ακόμα μια πλευρά που συζητήθηκε και στη σύσκεψη. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αναδειχτεί πλατιά και με καλύτερους όρους η κατεύθυνση άρνησης συμπλήρωσης του μητρώου και πάλης για την ανατροπή του. Κοινή διαπίστωση για το δυναμικό που συμμετείχε στη σύσκεψη υπήρξε η ανάγκη η πρωτοβουλία ενάντια στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων να συνεχιστεί, να απευθυνθεί ξανά σε περισσότερα σωματεία και δυνάμεις και να αναδείξει το ζήτημα με όσο το δυνατό καλύτερους όρους, με στόχο και την πραγματοποίηση μαζικής κινητοποίησης το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: