Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ


ΑΘΗΝΑ: 6:00 μ.μ. - Σταδίου & Χρ. Λαδά 

 

«Αναπτυξιακό» ονομάζει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ… Στην πραγματικότητα, όμως, στα χνάρια των αντεργατικών ρυθμίσεων του προκατόχου της ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλει σωρεία αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΕΕ- ΔΝΤ και του ντόπιου κεφαλαίου. Έτσι:•    Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων και εργαζομένων, αφού απαιτεί την εγγραφή κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης σε ένα νέο Γενικό Μητρώο. Σε αυτό θα κατατίθενται το καταστατικό της οργάνωσης, ο αριθμός των μελών της, η σύνθεση των οργάνων της, η έδρα, ακόμα και οι οικονομικές της καταστάσεις! Στόχος η εδραίωση της κρατικής παρέμβασης και του ελέγχου στα σωματεία, ώστε να πάψουν αυτά να αποτελούν όπλα διεκδίκησης των εργαζομένων!
•    Στην ίδια κατεύθυνση, καθιερώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εργαζομένων τόσο στις εκλογές των σωματείων όσο και στις γενικές συνελεύσεις τους, με ειδική μνεία στις αποφάσεις κήρυξης απεργίας. Στο φόντο των διαβεβαιώσεων των ιθυνόντων της, ότι θα διασφαλίζεται δήθεν η μυστικότητα και η διαφάνεια, η ΝΔ πάει ένα βήμα παραπέρα το μέτρο του «50%+1» που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, αφού επιχειρεί αφενός να απονεκρώσει τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, αφετέρου να τους κρατά εν γένει τρομοκρατημένους και στη γωνία, αφού τα στοιχεία τους θα είναι όλα καταχωρημένα!

•    Ισοπεδώνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού α) εξαιρεί σειρά επιχειρήσεων (επιχειρήσεις της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού», επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» - το ποιες είναι οι τελευταίες θα το κρίνει ο αντικειμενικός μας… Υπουργός Εργασίας!) από τους όρους ή την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα ισχύος σε αυτές δυσμενέστερων από τις κλαδικές επιχειρησιακών συμβάσεων (πάλι εφόσον το εγκρίνει ο «καλός» μας Υπουργός), β) προβλέπει τη δυνατότητα υπερίσχυσης των τοπικών έναντι των εθνικών, κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών, συμβάσεων εργασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ολόκληρων περιοχών ως «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών», με βάση π.χ. τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ή τον τουρισμό, επιφέροντας τη σύνθλιψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές.
•    Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ (διαιτησία), αφού οι προϋποθέσεις της αυστηροποιούνται και αξιολογούνται με βάση τις «αντοχές της εθνικής οικονομίας».
•    Μειώνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες για την αδήλωτη εργασία, απαλλάσσοντάς τους παράλληλα από την υποχρέωση να καταβάλουν στους «αδήλωτους» εργαζόμενους τα ένσημα που παρακρατήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες, καθώς αναγνωρίζει συνυπευθυνότητά τους για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη.
•    Νομιμοποιεί το ελαστικό ωράριο εργασίας, αφού δίνει τη δυνατότητα στους ημιαπασχολούμενους να συμπληρώνουν αριθμό ωρών εργασίας μέσα στον χρόνο.
•    Με ψηφισμένη ήδη από το καλοκαίρι τη διάταξη που θεωρεί «μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας» την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, «ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης», ανοίγει τον δρόμο των ομαδικών απολύσεων χωρίς καταβολή αποζημίωσης.
•    Προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και δίνει πλήθος διευκολύνσεων στο κεφάλαιο ώστε να κερδοφορεί ασύστολα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, χωρίς κανένα περιορισμό για την προστασία των εργαζομένων ή του περιβάλλοντος. Θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν «επενδυτικό παράδεισο» για το κεφάλαιο και μια «εργασιακή κόλαση» για τους εργαζόμενους.
Είναι σαφής η επιδίωξή τους: ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ! Μετά τις κρατικές επεμβάσεις σε ΕΚΑ, ΓΣΕΕ και άλλα εργατικά κέντρα, καθώς και την εισβολή του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό της νομοσχέδιο! Μάλιστα, ήδη ασκεί πιέσεις στα σωματεία, αντιμετωπίζοντάς τα ως επιχειρήσεις και αναγκάζοντάς τα να κατονομάσουν τα μέλη του Διοικητικού τους Συμβουλίου ως «πραγματικούς δικαιούχους»
• Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ξανά ο ρόλος των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδίες, με τις τεράστιες ευθύνες τους για την αποσυγκρότηση και τον αφοπλισμό  των εργαζομένων.
Αρχικά, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν τις δύο απεργίες που προκηρύχτηκαν το προηγούμενο διάστημα, καλώντας σε διαφορετικές ημερομηνίες σε ορισμένα εργατικά κέντρα. Οριοθετούσαν την κίνηση των εργαζομένων με βάση την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ή με άλλα λόγια, βάφτιζαν «κλιμάκωση» την «τουφεκιά στον αέρα» που επεδίωκαν να ρίξουν…
Από τις 2 Οκτώβρη μέχρι και το κάλεσμα στο απογευματινό συλλαλητήριο της 24ης Οκτώβρη, τήρησαν σιγή ιχθύος, αποδεικνύοντας τη συνέπειά τους στη λογική της «εκτόνωσης» την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, δίχως φυσικά καμία προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία σε αγωνιστική τροχιά.
Άλλωστε, τόσο ο κυβερνητικός συνδικαλισμός όσο και η ρεφορμιστική Αριστερά, υποταγμένη στην αστική νομιμότητα, έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από κοινού αποδέχονται την οικονομική εξάρτηση των συνδικάτων από το κράτος, ενώ του αναγνωρίζουν ρόλο εγγυητή των συνδικαλιστικών ζητημάτων, επιδιώκοντας με δικαστικές προσφυγές τη συμμετοχή τους σε διορισμένες διοικήσεις.
Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια! Να οργανώσουν την πάλη τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Να μαζικοποιήσουν τις διαδικασίες και τα όργανά τους, να μετατρέψουν τα σωματεία σε όργανα ταξικής πάλης, Αντίστασης και Διεκδίκησης, κόντρα στη συνδιαλλαγή και τον συμβιβασμό!
Στο μαύρο τοπίο που προετοιμάζει το αντιλαϊκό - αντεργατικό τερατούργημα που έφεραν στη Βουλή, να απαντήσουμε με τους δικούς μας ταξικούς αγώνες, με τη δική μας ταξική οργάνωση. Να μην αποδεχτούμε καμία κρατική παρέμβαση, κανέναν κρατικό έλεγχο στα σωματεία. Να βάλουμε στην άκρη τη λογική του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού. Να κάνουμε ξανά τον συνδικαλισμό υπόθεση των εργαζόμενων μαζών και όχι των εργατοπατέρων.


•    Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!

•    ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 

•    ΕΞΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: