Η πρώτη μέρα του 16ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ είχε καταστατικό χαρακτήρα. Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που πρότεινε η απερχόμενη διοίκηση αφορούσε την ένταξη των συμβασιούχων εργαζόμενων στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, η απόφαση-πρόταση του Γενικού Συμβουλίου αφήνει εκτός συνδικαλιστικής οργάνωσης τους εργολαβικούς εργαζόμενους, το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζόμενων των νοσοκομείων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή η απόφαση-πρόταση του Γενικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, δηλαδή είχαν συμφωνήσει με την εξαίρεση των εργολαβικών εργαζόμενων όχι μόνο οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΡΜΑ) αλλά και οι αριστερές παρατάξεις ΑΣΥ(ΠΑΜΕ) και ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ(ΜΕΤΑ).
Μπροστά σε αυτή την ομοφωνία, η Ταξική Πορεία με παρέμβασή της έκανε 2 προτάσεις και ζήτησε να τεθούν σε ψηφοφορία. Η πρώτη αφορούσε τους εργολαβικούς και την ανάγκη να ενταχθούν στα σωματεία των νοσοκομείων, τόσο για τη δυνατότητα υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων όσο και για την ενίσχυση του μετώπου των υπόλοιπων εργαζόμενων. Η δεύτερη αφορούσε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις διαδικασίες της ομοσπονδίας, ώστε να πάψει πια η εφαρμογή της αντιδημοκρατικού και καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος του ν.1264. Οι προτάσεις αυτές υποστηρίχτηκαν και από ανένταχτο σύνεδρο. Παρά την ύπαρξη αυτών των προτάσεων, το προεδρείο μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία προχώρησαν σε ψηφοφορία μόνο για την πρόταση καταστατικού του Γενικού Συμβουλίου (και μαλιστα συνολικά, όχι κατά άρθρο), η οποια ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις. Η προσπάθεια του προεδρείου να κλείσει τη διαδικασία σε αυτό το σημείο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Η ΑΣΥ, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει στο Γενικό Συμβούλιο με την εξαίρεση των εργολαβικών, ενώ συμφώνησε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με το συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς να τεθούν οι προτάσεις της Ταξικής Πορείας σε ψηφοφορία (έχει έδρα στο προεδρείο του συνεδρίου), ενώ υπερψήφισε την εισήγηση και μέσα στο συνέδριο, εμφανίστηκε στη συνέχεια να προτείνει προσθήκη τόσο για τους εργολαβικούς όσο και για την απλή αναλογική. Αναπαρήγαγε, δηλαδή, προσχηματικά την πρόταση της Ταξικής Πορείας σαν δική της. Μετά από έντονες αντιδράσεις των καθεστωτικών παρατάξεων, η «δική της» πρόταση τέθηκε τελικα σε ψηφοφορία, χωρίς όμως να κατορθώσει να πάρει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για αλλαγές στο καταστατικό. Η ΑΣΥ (όπως και το ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) στο τέλος «δεσμεύτηκε», με έναν μάλλον αόριστο τρόπο, ότι θα θέσει το ζήτημα… «μετά».
Είναι φανερό ότι το κύριο ζήτημα που ενδιαφέρεται να «θέσει» δεν είναι η ουσία, αλλά η διασφάλιση ότι η ομοφωνία που καταγράφηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ δεν θα διαταραχθεί από την παρέμβαση άλλων αριστερών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου