Πριν από μία εβδομάδα έχασε την ζωή του o Lorenzo Parelli, 18χρονος μαθητής στην Ιταλία, που έκανε την μαθητεία του σε εργοστάσιο μεταλλουργίας, όπου μία σιδερόβεργα τον καταπλάκωσε και τον χτύπησε θανάσιμα, την τελευταία ημέρα της πρακτικής του. Οι ευθύνες που βαραίνουν την εργοδοσία είναι τεράστιες, αφού για ακόμη μια φορά, δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργατών στο χώρο δουλειάς. Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα αναδεικνύει ότι μέσα σε αυτό το σύστημα που ζούμε, οι εργοδότες νοιάζονται μόνο για περισσότερα κέρδη εις βάρος των ίδιων των ζωών μας. Η αντεργατική πολιτική που προωθεί το σύστημα και οι κυβερνήσεις του έχει τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της δουλειάς. Την ίδια ώρα, προωθώντας τη μαθητεία- πρακτική εξαναγκάζουν μέχρι και τους μαθητές/σπουδαστές να γίνονται έρμαια των ορέξεων των εργοδοτών, στα πλαίσια της υποτιθέμενης “καλύτερης μάθησης”.
Η μαθητεία, η οποία ισχύει και στην χώρα μας , είναι η νόμιμη πλευρά για την μαύρη απλήρωτη παιδική εργασία. Μια ωραιοποιημένη κατάσταση για φτηνό εργατικό δυναμικό, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Παράλληλος στόχος της είναι οι μαθητές, από μικρή ηλικία , να εμπεδώνουν τι σημαίνει να είσαι αναλώσιμος και πειθήνιος, να δουλεύεις με πλήρως εντατικοποιημένους ρυθμούς και χωρίς δικαιώματα είτε εργασιακά, είτε συνδικαλιστικά.
Δικαιώματα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς σκληραίνει η επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τον λαό. Σε Ιταλία, Ελλάδα και παγκοσμίως αναδεικνύεται η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος και φέρνουν τους εργαζόμενους μπροστά στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Στη χώρα μας, με τον νόμο- έκτρωμα Χατζηδάκη νομιμοποιούνται τα 10ωρα , απελευθερώνονται οι απολύσεις, ελαστικοποιούνται τα ωράρια και οι συνθήκες εργασίας ακόμα περισσότερο. Ταυτόχρονα, επεμβαίνει το κράτος στο εσωτερικό των σωματείων και τις συλλογικές διαδικασίες τους, για να μπορέσουν να αφοπλίσουν τον εργαζόμενο λαό και να συνεχίσουν την καταλήστευση των δικαιωμάτων του. Τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν και στη δική μας χώρα είναι το αποτέλεσμα αυτής της εργασιακής βαρβαρότητας.
Στην
Ιταλία, η νεολαία βγήκε μαζικά στον
δρόμο, μετά την δολοφονία του συμμαθητή
και συναδέλφου τους, για να καταγγείλει
την εργοδοτική δολοφονία αλλά και αυτούς
που φταίνε για την εκμετάλλευση των
μαθητών. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις
τους, που χτυπήθηκαν βίαια από την
κρατική καταστολή, αποτελούν έκφραση
της τεράστιας οργής που έχει συσσωρευτεί
απέναντι στην πολιτική που τσακίζει
δικαιώματα και θυσιάζει μέχρι και τις
ζωές μας. Η ίδια οργή σιγοβράζει και στη
δική μας νεολαία και στον κόσμο της
δουλειάς και αναζητά αγωνιστική διέξοδο!
Η αγανάκτηση που συσσωρεύεται στο λαό και στη νεολαία πρέπει να μετατραπεί σε μαζικό και οργανωμένο αγώνα που θα απαιτήσει δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια! Για να μη θυσιαστούν άλλοι εργαζόμενοι για τα κέρδη του κεφαλαίου! Για να μην υπάρξουν άλλοι μαθητές που το πρωί έφυγαν για το σχολείο και δε γύρισαν ποτέ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου