Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα για αλλαγές στο δημόσιο. Αυτές θα αφορούν κυρίως δύο τομείς: την κινητικότητα και την αξιολόγηση. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης και με τις δυο διαδικασίες ανεξάρτητα τι υποστηρίζεται από τους κυβερνώντες να επιτεθεί στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Όσον αφορά τη κινητικότητα θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος μέχρι και το 2017 που θα μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να μετακινηθούν κατά βούληση. Αν όμως δεν καλυφθούν οι ανάγκες εθελοντικά τότε είναι φανερό ότι οι υπόλοιπες μετακινήσεις θα γίνουν αναγκαστικά. Και πως θα επιλεγούν οι υποψήφιοι για κινητικότητα;
Ένας τρόπος που μπορεί να επιλεγεί είναι μέσω της αξιολόγησης που όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι θα είναι χωρίς ποσόστωση (μια ποσόστωση που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων τα προηγούμενα χρόνια) ένα είναι το σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι θα διακριθούν σε καλούς και κακούς. Και ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για αυτή τη διάκριση; είναι ότι οι δεύτεροι διαρκώς θα απειλούνται, με μείωση μισθού, με κινητικότητα, με διαθεσιμότητα, με απόλυση; με ό, τι επιλέξει κάθε φορά το σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες του και με τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή προωθούνται και άλλες αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών του δημοσίου. Αυτό σημαίνει συγχωνεύσεις και κλεισίματα υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξαναμπούμε σε μια διαδικασία απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, εντατικοποίησης της εργασίας, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για ένα κομμάτι μικρότερο ή μεγαλύτερο του δημοσίου κ.ο.κ.
Αποτελεί πραγματικά τραγέλαφο μέσα σε όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές, του νέου νόμου για το ασφαλιστικό (που ήταν πόθος του συστήματος από τη δεξιά κυβέρνηση του 92 και όλων των άλλων αστικών κυβερνήσεων που πέρασαν), των αλλαγών στα φορολογικά, των αλλαγών στα εργασιακά που επίκεινται (κατάργηση 13ου-14ου μισθού, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημίωσης απόλυσης κ.ο.κ ). να επικαλείται η κυβέρνηση την προσπάθεια της να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις. Μια συλλογική σύμβαση η οποία δε θα έχει κανένα προαπαιτούμενο καθώς όλα θα αίρονται υπό αμφισβήτηση με βάση τις "ορέξεις" και τις εντολές των δανειστών.
Και μάλλον επειδή φοβούνται ότι όλα αυτά θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις φέρνουν και το συνδικαλιστικό νόμο, που μέσα σε όλα τα άλλα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Μπροστά σε όλα αυτά πρέπει οι εργαζόμενοι να ξαναοργανώσουμε τα σωματεία μας και να αγωνιστούμε.
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ // ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 29-06, 11:30 πμ
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-06 ΣΤΙΣ 7:00 μμ,
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ»,
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-06 ΣΤΙΣ 7:00 μμ,
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ»,
ΓΡΑΒΙΑΣ 10-12, Εξάρχεια
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου