Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Κινητοποίηση οδηγών σχολικών λεωφορείων σε ιδιωτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς


Την Πέμπτη 7 Μάη, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας από τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων στα ιδιωτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς, διεκδικώντας την καταβολή των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και τα δικαιώματά τους. Οδηγοί σε μεγάλο εκπαιδευτήριο καταγγέλλουν ότι εδώ και 8 χρόνια δεν τους κολλάνε ΒΑΕ.


Πριν από λίγο διάστημα βγήκε εγκύκλιος με αριθμό 51485/2020 του υπ. Εργασίας σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων οδηγών σχολικών λεωφορείων, όπου διευκρινίζει πως "οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων και σχολικών πούλμαν δεν απαιτείται να πληρούν τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα επιβατών ούτε θα μπορούσαν να υπαχθούν στον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων". Ενώ στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών όπου εξαιρεί από τα ΒΑΕ εργαζόμενους οδηγούς σε επιχειρήσεις που το κύριο αντικείμενό τους δεν είναι οι επιβατικές μεταφορές, αλλά εκτελούν το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του έργου τους (π.χ. Μεταφορά Προσωπικού, μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία κ.λ.π.) χωρίς τη χρέωση κομίστρου.

Με τόσο κυνικό τρόπο οδηγούνται δεκάδες εργαζόμενοι οδηγοί στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της συνταξιοδότησης, καθώς πέρα από την αύξηση του ορίου ηλικίας έχουν να αντιμετωπίσουν και την υποδηλωμένη εργασία και την απόλυση κάθε καλοκαίρι που τους στερεί μια σειρά δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση αυτή παρέμβηκε και η Ταξική Πορεία, με μοίρασμα προκήρυξης για τη γενικότερη κατάσταση ανασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων που βιώνουν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Από οδηγούς, συνοδούς, καθαρίστριες, βοηθητικό προσωπικό, γραμματείς μέχρι και εκπαιδευτικούς, που ενώ δηλώνονται σε «αναστολή εργασίας» από τους εργοδότες αναγκάζονται να δουλεύουν μαύρα. Όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εργοδότες για να τσακίσουν κι άλλο τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Στην προκήρυξη που μοιράστηκε τονίστηκε η αναγκαιότητα να βρεθούν οι εργαζόμενοι (με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας), να συζητήσουν και να παλέψουν για τα δίκαια αιτήματά τους με πραγματικούς και όχι «συμβολικούς» και δια αντιπροσώπων αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: