Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Να μην περάσουν οι απολύσεις των 17 συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου!



Εν μέσω της αντεργατικής πανδημίας και την ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων είχαν μείνει όρθια, 17 συμβασιούχοι εργαζόμενοι ρίχνονται στην ανεργία! Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χτυπά το δικαίωμα του λαού στην υγεία και στη δουλειά, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην απόλυση 17 εργαζόμενων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η επιλογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μην παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας των 17 εργαζομένων πρέπει να καταγγελθεί πλατιά από κάθε εργαζόμενο!

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα πραγματικά «ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα» που επικαλείται ο Μηταράκης για να αιτιολογήσει τις απολύσεις, όπως ακριβώς γνωρίζουμε ότι η επιλογή των απολυμένων δεν έγινε τυχαία.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απολύσεις με ξεκάθαρη στόχευση την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων με έντονη συνδικαλιστική δράση, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται η πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και ιδρυτικά μέλη του. Αυτήν ακριβώς τη δράση τους πρέπει να «πληρώσουν» τώρα με την απόλυσή τους.

Όσο και αν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κόπτεται να υπερασπιστεί την πολιτική του, επικαλούμενος ότι έχει ως γνώμονα την «εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας», ξέρουμε καλά πως και με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους εργαζόμενους ότι έχουν υποχρέωση να δουλεύουν με τσακισμένα τα δικαιώματά τους και, αν τυχόν τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι, αυτό που τους περιμένει είναι η πόρτα της εξόδου.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στην αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης στους συμβασιούχους. Ανέκαθεν οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζονταν σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Πρόκειται για εκείνο το –μεγάλο πλέον– κομμάτι εργαζομένων που ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πρέπει να προσαρμόσουν πλήρως τις ανάγκες τους με τις ανάγκες και τις ορέξεις του εργοδότη τους. Είναι αυτοί που –για όσο εργάζονται– βιώνουν το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να λένε και ευχαριστώ που δουλεύουν για κάποιους μήνες και δεν είναι άνεργοι!

Η Ταξική Πορεία εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους 17 απολυμένους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο αγώνας για να παρθούν πίσω οι απολύσεις πρέπει να συνεχιστεί!

Δεν είναι αγώνας μόνο των 17 απολυμένων, αλλά όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, που από κοινού με τους μόνιμους πρέπει να παλέψουν για το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Είναι αγώνας για το θεμελιώδες δικαίωμα του λαού σε δουλειά και ζωή! Είναι αγώνας υπεράσπισης της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων!

Είναι ένας αγώνας που δεν έχει τίποτα να περιμένει από κανέναν Υπουργό και καμία κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των εργαζομένων που βιώνουν ακριβώς την ίδια επίθεση στα δικαιώματά τους!

Είναι ένας αγώνας δίκαιος και πρέπει να ΝΙΚΗΣΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: