Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Νίκη στους εργαζόμενους σε εργολάβους στα πετρελαιοειδή!

Οι εργαζόμενοι σε εργολάβους στα πετρελαιοειδή εξακολουθούν να βρίσκονται στο καθεστώς ομηρίας που έχει δημιουργήσει η πολιτική της εργολαβοποίησης και της ενοικίασης εργαζόμενων. Πολιτική που ακολουθούν για δεκαετίες οι διοικήσεις τόσο των αμιγώς κρατικών όσο και των μισο-κρατικών/μισο-ιδιωτικών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου και θα ενταθεί με τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Πολιτική που συνεχίζει σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ντυμένη με παραμύθια περί προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων.
Έχουν όμως χορτάσει από τα κυβερνητικά παραμύθια (και) οι εργαζόμενοι στους εργολάβους. Οι υποσχέσεις και τα λόγια του αέρα σερβίρονται απλόχερα από υπουργεία και διοικήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Τον ίδιο σκοπό είχαν οι δεκάδες συναντήσεις που οργανώθηκαν μετά την κινητοποίηση την άνοιξη, που πάντα κατέληγαν σε θολές «δεσμεύσεις»: από τη μια για προσλήψεις, γύρω από τις οποίες παίζονται κάθε είδους παζάρια και εκβιασμοί, από την άλλη για βελτίωση των όρων δουλειάς των εργολαβικών που δήθεν θα διασφαλίσουν οι διοικήσεις των εταιριών, οι ίδιες που διαιωνίζουν το βάρβαρο καθεστώς των εργολαβιών από το οποίο έχουν πολλαπλά οφέλη.

Η πραγματικότητα είναι πως ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για να κατακτήσουν (και) οι εργαζόμενοι σε εργολάβους τα δικαιώματά τους. Αγώνας που δεν θα εκτονώνεται σε ψεύτικες ελπίδες, όπως αυτές που καλλιέργησε η κυβέρνηση για «το τέλος των μνημονίων» και «την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» ή αυτές που θα επιχειρήσουν διάφορες πλευρές ενόψει εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Αγώνας που θα σπάσει τις ψεύτικες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε «μόνιμους» και «εργολαβικούς» ή ακόμα και ανάμεσα σε εργαζόμενους διαφορετικών εργολάβων ή σε διαφορετικές θέσεις. Αγώνας που θα βάζει στο στόχαστρο την αντεργατική πολιτική που υπηρετούν με συνέπεια οι προηγούμενοι, οι σημερινοί και οι επίδοξοι κυβερνώντες.

Γιατί οι εργάτες κατακτούν τα δικαιώματά τους στο δρόμο! Όχι συνδιαλλεγόμενοι αλλά κόντρα σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν την πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα που τσακίζει τις εργατικές κατακτήσεις.

Η Ταξική Πορεία στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων σε εργολάβους, ο οποίος αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Πρέπει να βρει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη πρώτα απ’ όλα των «μόνιμων» εργαζόμενων στα ΕΛ.ΠΕ. και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου και να αποτελέσει έναυσμα για τις εστίες αντίστασης που είναι αναγκαίες.

Γιατί η μόνη «προοπτική» που σχεδιάζει αυτό το σύστημα για τους εργαζόμενους είναι η γενικευμένη εξαθλίωση. Η μόνη πραγματική προοπτική βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα!
  • Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα!
  • Όχι στις διαφορετικές ταχύτητες και τη διαίρεση των εργαζόμενων!
  • Κατοχύρωση των μισθών με Συλλογική Σύμβαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: