Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Παρέμβαση στον Εύοσμο ενάντια στη Λευκή Νύχτα

Το Σάββατο 14/9 ο εμπορικός σύλλογος του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε για 2η συνεχόμενη χρονιά την Λευκή Νύχτα. Ανοιχτά καταστήματα, πέραν του κανονικού ωραρίου λειτουργίας τους, έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ο δήμος εκμεταλλευόμενος τους αντεργατικούς νόμους υποστηριξε , βέβαια αυτην την δράση πλασάροντας ότι στόχος είναι δήθεν η στήριξη της αγοράς και η προβολή της πόλης.

Όπως και σε κάθε άλλη φαεινή ιδέα που υποτίθεται ότι στοχεύει στο καλό όλων μας και στην «ανάπτυξη», έτσι και στην «Λευκή» Νύχτα αυτός που κερδίζει είναι εργοδοσία και το κεφάλαιο! Μαζί με αυτούς προφανώς κερδισμένο βγαίνει και το σύστημα, αφού καθιερώνει ακόμη περισσότερο την έννοια το ελαστικού ωραρίου και την απλήρωτη εργασία.

Την Παρασκευή 13/9, μέλη της ταξικής πορείας με παρέμβαση στην πλατεία και στην αγορά της περιοχής, μοίρασαν υλικό στους εργαζόμενους και στους κατοίκους - πελάτες. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα δεχόταν την προκήρυξη ευχαρίστως και με αρκετούς υπήρξε η δυνατότητα μικρής συζήτησης. Ήταν ολοφάνερη η αγανάκτηση τους και η συμφωνία ότι η λευκή νύχτα είναι ακόμα ένας θεσμός ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. 


ΚΑΜΙΑ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ !

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
- ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
- ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
- ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Βόλος: Όχι στο κλείσιμο της ΣΥΡΜΑ ΑΕ!

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη 4/9/24 η απόφαση της διοίκησης της γερμανικής μονοπωλιακής Continental για λουκέτο στη θυγατρική της ΣΥΡΜΑ ΑΕ (εταιρία παραγωγής συρματόσχοινων) όπου εργάζονται 70 εργάτες και εργαζόμενοι!

8 χρόνια πριν, η Continental είχε βάλει λουκέτο στoν ΙΜΑΣ στο Βόλο όπου εργάζονταν 140!

Ξένο και ντόπιο κεφάλαιο κερδοσκοπούν στηριζόμενοι στην κυριαρχία τους επάνω στον κόσμο της δουλειάς, εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και καλύπτονται πολιτικά και νομικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους. Κι όταν πια η κερδοφορία τους δεν καλύπτει τις στοχεύσεις τους απλά βάζουν λουκέτο!

Μετά το κλείσιμο της ΚΟΝΤΙ (θυγατρική της Arcelormittal) και του τοπικού εργοστασίου της Coca-Cola, ήρθε η σειρά του ΙΜΑΣ και τώρα η ΣΥΡΜΑ! Το κλείσιμο του ενός εργοστασίου μετά το άλλο στην περιοχή μας, πέταγμα τόσων εργατών από την παραγωγή στην ανεργία αποτελεί χτύπημα για την εργατική τάξη της περιοχής και όλης της χώρας!

Το δικαίωμα στη δουλειά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στη ζωή!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Θεσπρωτία: Να επαναπροσληφθεί άμεσα ο συνάδελφος!

ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ! 

ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ!

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η απόλυση εργαζομένου με πρόφαση περιστατικό εκτός υπηρεσίας και εκτός ωραρίου, στην ξενοδοχειακή επιχείρηση «Marbella Elix» η οποία όμως δεν έμεινε αναπάντητη.

Οι συνάδελφοί του προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28/8 διεκδικώντας επαναπρόσληψη και απευθύνθηκαν στο ΕΚΘ του οποίου η διοίκηση συναντήθηκε με την εργοδοσία.

Από την πλευρά της η εργοδοσία προσπάθησε να κάνει κίνηση δωροδοκίας 2μηνης πληρωμής-«αποζημίωσης» αντί για επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, την οποία ο συνάδελφος αρνήθηκε.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόλυση δείχνει και τις συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι καθημερινά αλλά και πώς λειτουργεί η εργοδοσία, έχοντας πλέον μαζί της όλο το αντεργατικό πακέτο (Χατζηδάκη-Γεωργιάδη) για πάσα χρήση απέναντι στους εργαζόμενους. Τα νομοσχέδια αυτά όχι μόνο δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά προχωράνε και βαθαίνουν καθημερινά την επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της δουλειάς.

Είναι ''κοινό μυστικό'' πως στα παράλια του νομού μας, όπως σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στη ''βαριά βιομηχανία'' του τουρισμού δουλεύουν 7ήμερα, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς διαλλείματα και με μισθούς που δεν φτάνουν για να ζήσουν.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Γενική Συνέλευση εργαζομένων στο ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Περίπου 50 με 60 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο του ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», με κύριο θέμα συζήτησης τις 24ωρες καθημερινές εφημερίες που σχεδιάζει το υπουργείο για τα νοσοκομεία της Αττικής. Έτσι πρόκειται να αντιμετωπίσει, τάχα, το πρόβλημα που δημιουργείται στα επείγοντα, όπου άρρωστοι με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουνε ακόμα και 20 ώρες για να πάνε σε κρεβάτι ή και ράντζο.

Βέβαια, η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά -όπως ξέρουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία- ότι οι περισσότερες ώρες εφημερίας απαιτούν και περισσότερο προσωπικό, όμως αρνείται να κάνει προσλήψεις. Έτσι είναι σίγουρο, ότι αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων και θα χειροτερέψει κι άλλο τις ήδη υποβαθμισμένες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Γι' αυτό και ήταν δύσκολο ακόμα και για τη ΔΑΚΕ να πει ότι δεν υπάρχει θέμα. Το μόνο που ισχυρίστηκε είναι ότι μιλάμε επί διαρροών και δεν ξέρουμε ακόμα τα ακριβή σχέδια του υπουργείου.


Μόνο που οι εργαζόμενοι ξέρουν ήδη ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται ούτε για το καλό το δικό τους ούτε για την περίθαλψη των ασθενών.