Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Απο τη σημερινή απεργιακη συγκέντρωση στην Αθήνα


Μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η μαζικότητα, αν και κατέγραψε τις δυνατότητες κινητοποίησης ενός κόσμου, ήταν βασικά περιορισμένη και ανέδειξε τις δυσκολίες της σημερινής φάσης. Φανέρωσε με έναν ακόμα τρόπο το αποτέλεσμα της αποσυγκρότησης του εργατικού κινήματος και τη σταθερή υποχώρησή του τα τελευταία χρόνια.
Η Ταξική Πορεία καλούσε σε προσυγκέντρωση στη Σταδίου και Πεσματζόγλου στις 10:30,
από κοινού με τη Λαϊκή Αντίσταση – ΑΑΣ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και την ΕΡΓΑΣ. Σε ξεχωριστή συγκέντρωση καλούσε την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, το οποίο κινήθηκε γρήγορα από Πανεπιστημίου προς τη Βουλή. Στα Χαυτεία στις 10:30 καλούσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, όπως και κάποια πρωτοβάθμια σωματεία εδωσαν ραντεβού στο ίδιο σημείο στις 11 (Βιβλίου-Χάρτου, Public, Πλαίσιο κ.ά). Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούσαν στις 11 στην πλ. Κλαυθμώνος, όπου δεν συγκεντρώθηκαν παρά λίγα πανό με ελάχιστους εργαζόμενους. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από τη Σταδίου προς τη Βουλή, μετά το τέλος της πορείας του ΠΑΜΕ.
Πέρα από το γενικό κλίμα, ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και η στάση των εργατοπατέρων μπροστά στην απεργία. Ήδη το γεγονός ότι δεν καλούνταν ως γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ, την είχε υπονομεύσει.
Τα παιχνίδια όμως σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα της χώρας, όπου οι κυρίαρχες στη ΓΣΕΕ δυνάμεις αρνούνταν να πάρουν απόφαση για απεργία ή/και προωθούσαν διαφορετική ημερομηνία προκειμένου να διασπαστούν οι εργαζόμενοι, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και απογοήτευση. Έδωσαν και μ’ αυτόν τον τρόπο τα διαπιστευτήριά τους στο σύστημα, πέρα από τη συνηθισμένη τους στάση υπονόμευσης των απεργιών «από τα μέσα», που φάνηκε ξανά από τους ελάχιστους εργαζόμενους (βασικά συνδικαλιστές) που βρέθηκαν στη συγκέντρωση του ΕΚΑ στην πλ. Κλαυθμώνος αλλά και την απουσία μπλοκ εργαζομένων από μαζικούς χώρους δουλειάς.
Και οι σημερινές κινητοποιήσεις ανέδειξαν πως απαιτείται σκληρή κι επίμονη δουλειά στην κατεύθυνση της συγκρότησης των δυνάμεων των ίδιων των εργαζόμενων, ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση των δυνάμεων του συστήματος και της εργοδοσίας και τις αντιλήψεις που προωθούν. Ώστε να ξεφύγουν από την ηττοπάθεια και τις κοινοβουλευτικές και ρεφορμιστικές αυταπάτες, να βγουν από το φαύλο κύκλο της αποσυγκρότησης. Δεν υπάρχει κανένας «αυτόματος» μηχανισμός ενεργοποίησης των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, κι ας βρίσκεται η ΝΔ στην κυβέρνηση, κι ας περιγράφει με φαινομενική «ειλικρίνεια» τις διαθέσεις της. 
Οι πραγματικές προθέσεις του συστήματος, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί δεν έχουν καμιά σχέση με την «ανάπτυξη» γενικά και αόριστα αλλά με την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων και του λαού. Οι προθέσεις αυτές φάνηκαν και χτες με την απόφαση να κυρηχτεί παράνομη η σημερινη απεργία της ΠΝΟ όπως και η προσαγωγή 8 οικοδόμων από ομάδα ΔΙΑΣ κατά την απεργιακή παρέμβασή τους σε εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας. Η Ταξική Πορεία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων και  στην απεργίακη  περιφρούρηση στο Λιμάνι του Πειραιά στους καταπέλτες του Blue star Delos  στις 5 το πρωί.

Με παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους τις προηγούμενες μέρες, η Ταξική Πορεία προπαγάνδισε τόσο την απεργία, όσο και την ανάγκη ενίσχυσης της λογικής του αγώνα, της αντίστασης και της διεκδίκησης ως τη μόνη διέξοδο για τους εργαζόμενους και το λαό. Στην 

ίδια βάση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και το επόμενο διάστημα σε όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
                






Δεν υπάρχουν σχόλια: