Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα εργατικά «ατυχήματα» στην Ηλιούπολη: Να βάλουμε φραγμό στην αιματοβαμμένη λίστα τους


Δύο ακόμη εργαζόμενες στην καθαριότητα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, στο δήμο Ηλιούπολης αυτή τη φορά. Δύο ακόμη περιστατικά έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. Η μία εργαζόμενη συγκεκριμένα, τραυματίστηκε στο χέρι, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ράμματα και η άλλη έπαθε διάστρεμμα στο πόδι. Παρά την υποτιθέμενη ανησυχία και τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οι δημοτικές αρχές, γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι δύο εργαζόμενες δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια άτυχη στιγμή, αλλά με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβάλει η υπηρεσία και η διοίκηση του δήμου.

Δεν είναι ατυχήματα, είναι εργοδοτικά εγκλήματα!

Η νέα κυβέρνηση, αλλά και οι νέες δημοτικές αρχές, ξεκίνησαν «δυναμικά» τη θητεία τους, μεγαλώνοντας την αιματοβαμμένη λίστα των προηγούμενων, με καινούργια εγκλήματα εις βάρος των εργαζομένων. Η ΝΔ σκοπεύει να κλιμακώσει την αντεργατική πολιτική και να ενισχύσει το νομοθετικό οπλοστάσιο που η προηγούμενη κυβέρνηση πρόσφερε απλόχερα στους κάθε λογής εργοδότες, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους τους. Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στα εργοτάξια, στους ντελίβερι, στον κλάδο της καθαριότητας κ.λπ, αποτελούν τις πιο τραγικές επικεφαλίδες αυτής της ανελέητης εκμετάλλευσης που διεξάγεται, στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις συνεχείς απειλές και την τρομοκρατία από πλευράς εργοδοσίας, συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται στην κυριολεξία ως αναλώσιμο υλικό. Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, που αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικοποιημένα, ακόμα και διπλοβάρδιες, κάτω από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, με κακοσυντηρημένα απορριμματοφόρα, την ίδια ώρα μάλιστα, που αγωνιούν αν θα ανανεωθεί η σύμβαση τους ή θα οδηγηθούν στην ανεργία. 

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Μόνο οργή μας γεμίζει η ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης, που έτρεξε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια με την προηγούμενη Διοίκηση, στις πλάτες των εργαζομένων. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τόσο οι εργαζόμενοι στους δήμους, όσο και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, θα δούμε κι άλλους συναδέλφους να σακατεύονται, θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα και θα αντιμετωπίσουμε ακόμη χειρότερες εργασιακές συνθήκες, όσο δε βάζουμε φρένο στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Κατακτήσεις όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, η 8ωρη εργασία με ανθρώπινους ρυθμούς, η κάλυψη με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και συνολικά, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη, και σήμερα χτυπιούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο.
Γι΄ αυτό η ταξική οργάνωση για μας είναι αναγκαία! Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση, με τον νέο Συνδικαλιστικό Νόμο που εξήγγειλε, προσπαθεί να εμποδίσει τους εργαζόμενους από το να αξιοποιήσουν τα Σωματεία τους ως όπλα για την οργάνωση του αγώνα τους, μιλώντας για ηλεκτρονικό μητρώο μελών και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας. Κόντρα στο αντιδραστικό τοπίο που διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να συγκροτήσουμε εστίες αντίστασης που θα ανακόψουν την ισοπέδωση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την παγίωση του νέου μοντέλου «αναλώσιμων εργαζόμενων». Κόντρα στην ηττοπάθεια και τη λογική του συμβιβασμού, να βαδίσουμε το δρόμο της συγκρότησης των δικών μας δυνάμεων!

-ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ

-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: