Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

«Στον αέρα» οι ανανεώσεις 14 συμβασιούχων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ταύρου - Μοσχάτου


Αποτέλεσμα εικόνας για συμβασιουχοι 

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Ταύρου-Μοσχάτου ανακοίνωσε ότι έχει παρθεί απόφαση να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις μετά τις 31/8/2019 σε 14 από τους 40 περίπου συμβασιούχους που απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ , όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ο λόγος της απόλυσης των εργαζόμενων –που επικαλείται τόσο το Νομικό Πρόσωπο όσο και ο Δήμος– είναι ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την κάλυψη των θέσεων αυτών. 

Στο δημοτικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, μόλις τέσσερις μέρες μετά την απόφαση, αποσύρθηκε το θέμα από την ημερήσια διάταξη, με τη δικαιολογία ότι θα προσπαθήσουν να βρούνε λύση ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα και να μπορέσουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις. Στην ουσία, ήταν μια προσπάθεια να «κουκουλωθεί» το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να κρατήσουν εκτός δημοτικού συμβούλιου ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων –αλλά και γονέων– που είχαν ήδη αποφασίσει να παρέμβουν στη συνεδρίαση εκείνη την μέρα. 
 
Με τη μαζική τους παρουσία οι συμβασιούχοι πίεσαν ώστε, προς το παρόν, να μην επικυρώσει το δημοτικό συμβούλιο την απόφαση του Νομικού Προσώπου. Αυτό όμως δεν αρκεί για να μπορέσει να ανακληθεί η απόφαση που έχει ήδη παρθεί, γεγονός που δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, επίσης, το ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Συνδικάτο των ΟΤΑ και τα ΔΣ των δύο σωματείων εργαζομένων του Δήμου Ταύρου και Μοσχάτου. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνανε για ακόμη μια φορά τις γνωστές τους κινήσεις εντυπωσιασμού, δημιουργώντας μια κατάσταση όπου δεν ευνοούσε καθόλου τη συζήτηση και φυσικά τους εργαζόμενους, οι όποιοι τους άκουγαν να παίζουν με τις λέξεις και απάντηση να μην παίρνουν σχετικά με τις απολύσεις. Επίσης, καμία πρόταση για αγώνα δεν ακούστηκε στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων προς τους εργαζόμενους. Αρκέστηκαν μόνο στο να χαρακτηρίσουν ως νίκη αυτό που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι μετά από αυτό δεν θα τολμήσουν να κάνουν απολύσεις και ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα ξαναπαρέμβουν στο δημοτικό συμβούλιο! 

Οι δηλώσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων μπορεί να ακούγονται αστείες, αλλά –όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν– είναι πιο πολύ επικίνδυνες παρά αστείες. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από τέτοιες «νίκες» ακολούθησαν απολύσεις. Κι όλο αυτό χωρίς μαζικές κινητοποιήσεις, χωρίς συνελεύσεις εργαζομένων, με λογικές ανάθεσης και συνδιαχείρισης που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. 

Ήδη οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς –μέσα από τις δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά– αναμένουν την επίθεση που ετοιμάζεται στα δικαιώματά τους, με ψήφιση νόμων μέσα στον Αύγουστο όπου οι παιδικοί σταθμοί θα είναι κλειστοί. Μέσα σε αυτά προβλέπεται η  επέκταση ωραρίου έως τις 6 το απόγευμα, το όποιο θα καλυφτεί με την επαναφορά του οκταώρου στο παιδαγωγικό προσωπικό, αντί για εξάωρο που είναι τώρα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν οι εργαζόμενοι, αν το παράδειγμα του δήμου Ταύρου-Μοσχάτου το ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι. 

Οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από τον αγώνα τους θα μπορέσουν να αντισταθούν στη νέα και μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους. Μέσα από συνελεύσεις θα μπορέσουν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να μπορέσουν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Κανένας αγώνας δε μπορεί να κερδηθεί μέσα στα δημοτικά συμβούλια, στα δικαστήρια και από ακτιβίστικες κινήσεις των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

•ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

• ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: