Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!


Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018

Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο ένα ακόμα χτύπημα στο συνδικαλισμό! Ο λόγος, για την πρωτοφανή έφοδο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά, μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Με το πρόσχημα του οικονομικού ελέγχου του σωματείου (!) απαίτησαν να τους παρασχεθούν πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικού Συμβουλίου, οικονομικά στοιχεία του σωματείου, καθώς και προσωπικά στοιχεία μελών του που έχουν δεχθεί –όπως προβλέπει το καταστατικό του σωματείου– βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, και δεύτερη έφοδος κατά την οποία κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής!!!
Από πότε, αλήθεια, πέφτει λόγος στο κράτος και τους φορείς του να ελέγχουν την οικονομική λειτουργία των σωματείων; Τα σωματεία είναι εργαλεία των εργαζομένων και όχι επιχειρήσεις! Στην ουσία, έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη κρατική παρέμβαση σε ένα κρατικά ανεξάρτητο πρωτοβάθμιο σωματείο, το οποίο δεν έχει να δώσει λόγο για τη λειτουργία του σε κανέναν πέρα από τα μέλη του. Αυτά είναι που αποφασίζουν βάσει του καταστατικού τους, μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις και το Διοικητικό τους Συμβούλιο τόσο το με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουν τις εισφορές που δίνουν όσο και για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση.


Η παρέμβαση του ΣΔΟΕ –δήθεν μετά από ανώνυμη καταγγελία– δεν είναι παρά ένα ξεκάθαρο χτύπημα στο συνδικαλισμό και συντάσσεται πλήρως με την πολιτική που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια πολιτική που έχει φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και θέλει να προλάβει όποιες αντιστάσεις πρόκειται να ξεσπάσουν. Γι’ αυτό, όσο η επίθεση βαθαίνει τόσο το κράτος θωρακίζεται. Κηρύσσει παράνομες τις απεργίες, προσπαθεί να ελέγξει οικονομικά –και συνεπώς και πολιτικά– τα σωματεία, στήνει άλλα, εργοδοτικά, παρεμβαίνει ωμά στις διαδικασίες των εργατικών κέντρων διορίζοντας διοικήσεις κ.λπ.

Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ώστε να μην συγκροτηθεί καμία φωνή αντίστασης στην ολοένα και εντεινόμενη επίθεση. Θέλουν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, αποδυναμωμένους, αποσυγκροτημένους.

Για την εξέλιξη αυτή φέρνουν τεράστια ευθύνη και οι ηγεσίες του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που έχουν αποδεχτεί και βολευτεί με την αδρή κρατική χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα για την υπονομευτική τους στάση στο εργατικό κίνημα. Και είναι αυτή τους η στάση που δήθεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη αυτή εισβολή στην ΕΛΜΕ Πειραιά.
Το δικαίωμα στον ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό δεν χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση. Αντιθέτως, κερδήθηκε μέσα από τους μεγάλους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Αγώνες που διεκδίκησαν το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν τα δικά τους, ανεξάρτητα από το κράτος, συνδικαλιστικά όργανα, μέσα από τα οποία θα μπορούν να οργανώνονται, να συγκροτούνται και να συγκρούονται με το κεφάλαιο και την πολιτική του συστήματος. Και μόνο ως τέτοια, δηλαδή κρατικά ανεξάρτητα, μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά όπλα στα χέρια των εργαζομένων!

Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Δεν αφορά μόνο την ΕΛΜΕ Πειραιά, αλλά το σύνολο των σωματείων και των εργαζομένων. Η αλληλεγγύη και η συγκροτημένη απάντηση όλων των εργαζομένων είναι αναγκαία, προκειμένου να μην γίνουν τέτοιες έφοδοι «κανονικότητα». Να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας και τα συνδικαλιστικά μας όργανα! Να μην αφήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας στα χέρια του συστήματος!

- Έξω το κράτος από τα συνδικάτα!

- Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: