Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας για την παράταση των εκλογών στην Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ)


Οι διαδικασίες των σωματείων και του εργατικού κινήματος
δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε ιδιοκτησία κανενός

Παράταση τριών ημερών στα κεντρικά γραφεία και μιας ημέρας στο παράρτημα Πειραιά, πήραν οι εκλογές του σωματείου. Μάλιστα η παράταση (18-20/11) θα γίνει μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των αρχαιρεσιών (11/11)!!! Ουσιαστικά, δηλαδή, η διαδικασία των εκλογών «παγώνει», επειδή φαίνεται ότι έτσι βολεύει την παράταξη της ΕΣΑΚ.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να συμπληρώσει μια διαδικασία «λάστιχο», που η κανονική της διάρκεια ξεκίνησε στις 3/11 για να ολοκληρωθεί 8 μέρες μετά, με περιφερόμενες κάλπες που –πέρα από τα κεντρικά γραφεία και το παράρτημα του Πειραιά– στήνονται στα γραφεία της ΣΟΛ και της ΕΑΒ

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η ΕΣΑΚ με αυτές τις μεθοδεύσεις; Σε τι εξυπηρετεί μια διαδικασία που ξεκινάει αρχές Νοέμβρη, για να τελειώσει στις 20 του μήνα, αν όχι να κρύψει «κάτω από το χαλί» τη χαμηλή απήχηση του σωματείου στους εργαζόμενους του κλάδου και τη χαμηλή συμμετοχή τους στις διαδικασίες και τη ζωή του σωματείου; Ακόμα και αν τα καταφέρει να καλύψει «αριθμητικά» την ήδη χαμηλή συμμετοχή των προηγούμενων διαδικασιών, στην ουσία δεν μπορεί να κρύψει με τίποτα την ανάγκη μαζικοποίησης του σωματείου και της πραγματικής συμμετοχής των συναδέλφων σε αυτό.

Κανένας τακτικισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους πραγματικούς όρους ουσιαστικής ενδυνάμωσης του σωματείου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν το σωματείο γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Όταν μέσα από αυτό θα βλέπει τη συμμετοχή του στη διαδικασία πάλης απέναντι στο σύστημα και την εργοδοσία. Όταν θα το αναγνωρίζει ως δικό του «εργαλείο» στη διαδικασία ανάπτυξης ενός κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό.

Η λογική και πρακτική της ΕΣΑΚ περιγράφεται γλαφυρά στη φράση που κλείνει την ανακοίνωση για την παράταση των εκλογών: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ – ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. Οι εκλογές του σωματείου είναι προφανώς μια σημαντική διαδικασία, αλλά το κάλεσμα των συναδέλφων για συμμετοχή δεν μπορεί να προσανατολίζεται μόνο σε αυτές. Η διαπραγματευτική μας δύναμη για την υπογραφή ΣΣΕ δεν προκύπτει απλά από τον αριθμό των ψηφισάντων, όπως μας θυμίζουν οι συνάδελφοι στην ίδια ανακοίνωση. Χρειάζεται άλλη διαδικασία για να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί στο κίνημα και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις

Σε αυτήν την διαδικασία δεν έχουν σε τίποτα να συμβάλουν λογικές ανάθεσης και εικονικής σύγκρουσης με το σύστημα, που έχουν πάρει πλέον εθιμοτυπικά χαρακτηριστικά. Η κινητοποίηση σε ετήσια βάση για τη στήριξη μιας πρότασης νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή με το κάλεσμα σε απεργία, χωρίς να μπαίνει καμία λογική συνέχειας και κλιμάκωσης της πάλης, δεν βοηθούν στην ανατροπή των συσχετισμών. Πόσο μάλλον όταν οι βερμπαλισμοί που την συνοδεύουν για μια δήθεν από τα «κάτω» διαδικασία, πετιούνται στα «σκουπίδια» με την διπλή αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής της. Τι και αν είχαν υπάρξει αποφάσεις συνελεύσεων για τις 8/11, τι και αν το σωματείο μας πήρε εκ νέου απόφαση να «επικυρώσει» την ανακοίνωση που προηγήθηκε για τη μεταφορά της στις 14/11; Στις 13/11 μας ανακοινώθηκε νέα μεταφορά για τις 28/11 (!!!) αποδεικνύοντας ότι το απεργιακό κάλεσμά τους απευθύνεται στον στενό παραταξιακό κύκλο της ΕΣΑΚ και του ΠΑΜΕ (ή και ούτε καν σε αυτόν) και όχι σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Γιατί η πάλη για τη συμμετοχή στην απεργία δεν είναι παιχνίδι! Και δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος που πίστεψε και πάλεψε για την απόφαση του σωματείου να μένει εκτεθειμένος απέναντι στην εργοδοσία ανακοινώνοντας κάθε φορά άλλες ημερομηνίες για χάρη των παραταξιακών συμφερόντων της ΕΣΑΚ!

Είναι εμφανές ότι παρά τις διακηρύξεις του ΠΑΜΕ για ξεπέρασμα των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τελικά πηγαίνει πίσω από τις αποφάσεις τους και βολεύεται από αυτές. Ο όλος «αγωνιστικός» σχεδιασμός (που προφανώς δεν είχε τους όρους που παρουσίαζαν οι «εμπνευστές» του) καταλήγει να σέρνεται πίσω από τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Σε όλη αυτήν την διαδικασία, οι συνθήκες που δημιουργούνται στη βάση των σωματείων, που βλέπουν την μια απόφαση τους να αλλάζει μετά την άλλη μέσα σε μια νύχτα, είναι πέρα για πέρα αρνητικοί.

Ως Ταξική Πορεία θεωρούμε αναγκαίο οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να τα κάνουν δική τους υπόθεση και πραγματικά όργανα πάλης για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Να πάρουν την υπόθεση στις δικές τους πλάτες και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, στην κατεύθυνση πραγματικής σύγκρουσης με το σύστημα και τους εκπροσώπους τους, κόντρα και σε μια λογική που τους κάνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις αποφάσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: