Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΟ: Τρίτη 30/6 - Στάση εργασίας και συγκέντρωση για τα ΒΑΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ – ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

Τρίτη 30 Ιούνη:
Στάση εργασίας, από 8:00πμ έως 11:00πμ
Συγκέντρωση, υπ. Εργασίας, στις 8:30πμ

Η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από σχεδόν δυο χρόνια που κρατήθηκε «στον πάγο», να ενεργοποιήσει την επιτροπή για την αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Βγαίνοντας από το πρώτο κύμα της πανδημίας και με τους εργαζόμενους σε «καραντίνα», αποφασίζει να κλείσει τον κύκλο επίθεσης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο. Έναν κύκλο που άνοιξε το 2011 όταν το τότε ενιαίο μισθολόγιο διέκοψε την καταβολή κάθε σχετικού επιδόματος που αφορούσε στις ιδιαίτερες ανθυγιεινές συνθήκες. Συνεχίστηκε το 2012, όπου μετά από σχετικό πόρισμα ειδικής αρμόδιας επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, δόθηκαν «ψίχουλα» τριών ταχυτήτων (35, 70 και 150 ευρώ το μήνα) για λίγες κατηγορίες και περιορισμένες ειδικότητες. Και ολοκληρώθηκε το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το Ν.4512/2018 που προέβλεπε την κατάργηση κάθε διάταξης που αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά.


Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το περιεχόμενο του «πολυαναμενόμενου» πορίσματος.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι για την κυβέρνηση, το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ούτε με το βαθμό επικινδυνότητας στους χώρους δουλειάς. Αν ήταν έτσι, η εποχή του κορονοϊού, που ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους δήμους και αλλού, θα ήταν η ιδανική για να τεθεί. Όμως δεν είναι έτσι και το πρώιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το πόρισμα που «επεξεργάζεται» εδώ και ενάμιση χρόνο δεν είναι τυχαίο. Όπως και η προηγούμενή της, θέλει να μειώσει κι άλλο τα επαγγέλματα που εντάσσονται στα ΒΑΕ, αμφισβητεί όλα τα επιδόματα, θέλει την περικοπή και κατάργησή τους και αυτές τις επιδιώξεις της θα υπηρετήσουν για άλλη μια φορά οι «ειδικοί».

Η κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στο χιλιοπετσοκομμένο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά για τις λίγες κατηγορίες που παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα της τάξης των 150 ευρώ, η κατάργησή του θα σήμαινε μείωση έως και 20-25% του εισοδήματός τους. Οι δε συνέπειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες για εκείνους τους εργαζόμενους που ακόμα παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ με όποιες σχετικές κατακτήσεις διατηρούν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ο χαρακτηρισμός εργασιακών χώρων του δημοσίου ως ανθυγιεινών με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μεγαλύτερος μισθός, μειωμένο ωράριο, μέσα και μέτρα προστασίας, λιγότερα χρόνια δουλειάς για μεγαλύτερη σύνταξη κ.ά.) για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς είναι ζήτημα ταξικής πάλης και συσχετισμών και όχι πορισμάτων και επιτροπών. Κερδίζονται στο δρόμο με επίμονο και διαρκή αγώνα.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρκούνται σε εκτονωτικές στάσεις εργασίας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που περιμένουν το πόρισμα των «ειδικών» για να τους πει –εν μέσω πανδημίας– τα προβλήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τους κινδύνους των εργαζομένων στους δήμους που ήδη μετράνε δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους.

Θα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.


  • ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΕΝΤΑΞΗ ΚΛΑΔΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΑΕ!
  • Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ, ΔΝΤ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: