Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

24/6 - Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπ. Εσωτερικών πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ


Οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα, 24/6, από τις 7πμ. μέχρι τις 12μ. Λίγες εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών από τις 9 το πρωί, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον περιορισμό των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων αλλά και ενάντια στο καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό εργαζόμενοι από τα σωματεία των δήμων Ηλιούπολης, Μεταμόρφωσης και Αγίου Δημητρίου. Εκεί βρέθηκαν μέλη της Ταξικής Πορείας και παρέμβηκαν με προκήρυξη (βλ. παρακάτω), στηρίζοντας τα αιτήματα και την κινητοποίηση των εργαζομένων.


Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, η συγκέντρωση ήταν άμαζη. Για ακόμη μια φορά φρόντισαν οι διάφοροι εργατοπατέρες να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση. Και μόνο η ώρα που επιλέχτηκε για τη στάση είναι χαρακτηριστικό για το ότι δεν θέλανε τη μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, αλλά να βγουν από την υποχρέωση πως κάνουν το «αγωνιστικό» τους καθήκον σαν εκπρόσωποί τους. Χαρακτηριστική επίσης ήταν και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η οποία στήριξε μεν τις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να προκηρύξει κι αυτή στάση ή απεργία. Καλούσε δε τελείως προκλητικά να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση στο υπουργείο τα συνδικαλιστικά στελέχη, χωρίς αναφορά στους εργαζόμενους.


Για πολλοστή φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και πολλά σωματεία έδειξαν ότι γι' αυτούς δεν χρειάζεται η παρουσία εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, γι' αυτούς αρκεί να παρευρίσκονται μόνο τα στελέχη. Δεν θέλουν μαζικές κινητοποιήσεις γιατί δεν θέλουν τη ρήξη με το σύστημα. Μέσα από τη συνδιαχείριση και τη συνδιαλλαγή με το σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική αγώνα και νίκης των εργαζόμενων.


Ακολουθεί  η προκήρυξη που μοιράστηκε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όπως κι όλοι οι εργαζόμενοι, βρεθήκαμε στο στόχαστρο της κυβέρνησης με την έναρξη της καραντίνας. Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα εργασιακά δικαιώματά μας δέχτηκαν απανωτά χτυπήματα. Παρότι παρουσιάστηκαν σαν «προσωρινά» λόγω κορονοϊού, τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, αλλά και για ν’ αποτελέσουν τη βάση για το χτύπημα κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει.

Οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης βρήκαν ευκαιρία –με την καραντίνα και με τις ΠΝΠ που τους έλυσαν τα χέρια– να κάνουν ό,τι θέλουν. Από τα πρώτα που φρόντισαν να εκμεταλλευτούν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών όπως το πράσινο, η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός κ.ά. Πρόθυμοι να παραδώσουν για την άμεση κερδοφορία ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχές και αγαθά που αποτελούν δικαίωμα όλου του λαού και πρέπει να τα απολαμβάνει δωρεάν. Θέλουν τις υπηρεσίες των ΟΤΑ στα χέρια ιδιωτών, στις οποίες θα δουλεύει ο κόσμος με ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας κι ενώ οι κάτοικοι, από την άλλη, θα πληρώνουν τον κούκο αηδόνι για δημοτικά τέλη κτλ.

Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ γίνανε λάστιχο στα χέρια των δημάρχων. Οι αυθαιρεσίες περίσσεψαν, η δουλειά εντατικοποιήθηκε ακόμη πιο πολύ, τα μέσα προστασίας σε κάποιες περιπτώσεις δεν επαρκούσαν, σε άλλες δεν ήταν τα κατάλληλα και σε άλλες δεν υπήρχαν καν. Οι εργαζόμενοι εργάστηκαν όπως ήθελε και όπου ήθελε ο κάθε δήμαρχος. Μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών δεν έγιναν. Το καθεστώς των δίμηνων και τετράμηνων συμβάσεων χρησιμοποιήθηκε και σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Όσο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, η απουσία τους από το πλευρό των εργαζομένων ήταν χαρακτηριστική. Αντίθετα, άλλοτε με τις αποφάσεις τους και άλλοτε με τη σιωπή τους, έστρωναν το χαλί στις δημοτικές αρχές, ώστε να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τους πολιτικές.

Κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που παραμένουν και με τον κίνδυνο νέου κύματος έξαρσης του ιού, η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί την αλλαγή του καθεστώτος των ΒΑΕ στους δήμους, με σκοπό να μειώσει τις ειδικότητες που εντάσσονται. Στο καθεστώς των ΒΑΕ που ισχύει σήμερα, οι εργαζόμενοι στους δήμους είχαν καταφέρει να ενταχθούν έπειτα από αγώνες. Μέσα από αγώνες πρέπει και τώρα ν’ αντισταθούν για να μη χάσουν το δικαίωμά τους αυτό. Σε κοινούς αγώνες με τον εργαζόμενο λαό για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή. Οργανωμένοι στα σωματεία τους, αποφασίζοντας μέσα από μαζικές συνελεύσεις, με απεργίες και διαδηλώσεις.
  • ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΕ! - ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ!
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ! - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! - ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: