Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Βασανισμός εργαζόμενου σε εστιατόριο της Κέρκυρας - Κάτω η εργοδοτική βία, ο αυταρχισμός και η πολιτική της εκμετάλλευσης

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει τον βασανισμό του συναδέλφου εργαζόμενου - μαθητή σε εστιατόριο της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης. Το περιστατικό αυτό, με τον εργαζόμενο να έχει μέχρι και στο σώμα του σημάδια συστηματικού και εσκεμμένου καψίματος με λάδια και εργαλεία της δουλειάς, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου σαδιστή προϊστάμενου και μόνο. Αποτελεί αποτέλεσμα και έκφραση των συνθηκών εργασίας των μαθητευόμενων κατά την τουριστική περίοδο. Συνθήκες σκλαβιάς που εκμεταλλεύεται το κάθε κάθαρμα ξεπερνώντας κάθε όριο. 

Οι επιχειρήσεις βρίσκοντας φθηνό εργατικό δυναμικό και με πρόσχημα ότι τώρα μαθαίνουν την δουλειά, έχουν τους μαθητές ανασφάλιστους, με ωράρια που ξεπερνούν τις 10 και 12 ώρες, χωρίς ρεπό, με πενιχρά μεροκάματα. Το επιχείρημα της εκπαίδευσης αναιρείται πολύ γρήγορα στην πράξη, όταν τα καθήκοντα που τους θέτουν είναι πολύ διαφορετικά, με έντονη σωματική καταπόνηση, με την απειλή ότι δεν θα βρουν αλλού πρακτική και ότι θα τους βαθμολογήσουν αρνητικά, με αποτέλεσμα να χάσουν την εκπαιδευτική χρονιά.

Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνουν και όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Με τον εκβιασμό ότι θα έχεις δουλειά για 4-5 μήνες τον χρόνο να είναι έντονος, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με μισά ή και καθόλου ένσημα και αμοιβές που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάνε τον βασικό μισθό. Κάθε εργαζόμενος στην βάρδια του έχοντας τις κάμερες να παρακολουθούν κάθε του κίνηση, αναγκάζεται να βγάλει δουλεία για δυο και για τρεις ανθρώπους, πράγμα που τον βάζει σε ένα ατέλειωτο τρέξιμο. Όλα αυτά σε ανθυγιεινές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και ελλιπή μέτρα προστασίας με συνέπεια τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, ελάχιστα από τα οποία δηλώνονται.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις των εργοδοτών. Βρίσκουν πάτημα στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (και μέχρι πρότινος του Σύριζα) και στο σύστημα που υπηρετεί. Αυτές είναι οι ''καλές'' δουλειές που υπόσχονταν ο Μητσοτάκης. Που έχοντας βαφτίσει τον τουρισμό ως την ''βαριά βιομηχανία'' του τόπου στρώνει το έδαφος για παραπάνω εκμετάλλευση στους εργαζόμενους.

Να μην τους περάσει! Να καταδικαστούν οι υπαίτιοι. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι το κίνημα και οι αγώνες τους. Είναι παραπάνω από αναγκαίο οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους στους χώρους δουλειάς για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν νέες. Για δουλειά με δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: