Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η ΓΣΕΕ στην Ουάσιγκτον

Good job Γιαννης.

Με τίτλο: “Συνάντηση υψηλού επιπέδου” εξέδωσε δελτίο τύπου η ΓΣΕΕ για να ανακοινώσει τη συνάντηση του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου στις 9 του Φλεβάρη με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια τράπεζα, και την Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία της οποίας είναι μέλος. Είναι απορίας άξιο αν η κατρακύλα για τη ΓΣΕΕ και την ηγεσία της θα έχει τελειωμό. Ο Γ. Παναγόπουλος δεν κατεβαίνει ως την οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας τις σπάνιες φορές που η ΓΣΕΕ προκηρύσσει απεργία άλλα έχει την άνεση να ταξιδεύει ως την Ουάσινγκτον να συζητήσει με τους Αμερικάνους Ιμπεριαλιστές και την Λαγκάρντ για τα βάρβαρα μέτρα που έχουν περάσει στο λαό της χώρας μας. Η ταξική συμφιλίωση και η άνευ όρων αποδοχή της αστικής και ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας από την διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι δεδομένη και βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Φανερό δείγμα είναι η ακινησία που την διακατέχει και η έλλειψη, έστω και για την τιμή των όπλων, κάθε ψήγματος αγωνιστικότητας την ώρα που το 4ο μνημόνιο έρχεται ακόμα πιο κοντά.
Ψεύτικη, παραπλανητική και άνευ σημασίας η τάχα κριτική του Παναγόπουλου στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για τα μέτρα και την κατάσταση των εργαζομένων στη χώρα. Άλλωστε τα δείγματα πίστης και υποταγής στον ιμπεριαλισμό και τους θεσμούς του τα έχει δείξει ο Γ. Παναγόπουλος όλα τα προηγούμενα χρόνια που υπό την καθοδήγησή του (και όχι μόνο) η ΓΣΕΕ φροντίζει να βάζει στο γύψο κάθε αγωνιστικό σκίρτημα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, συμμαχώντας με τον ταξικό αντίπαλο και ξεπουλώντας κάθε διάθεση αγώνα από τους εργαζόμενους.
Τους “έτριξε τα δόντια” ο Γ. Παναγόπουλος για την ανεργία που είναι υψηλή, τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν και τις επενδύσεις που συρρικνώνονται. Δεν του έφταναν βλέπετε τα προβλήματα των εργαζομένων έπρεπε να θέσει και τις ανησυχίες του κεφαλαίου για τις επενδύσεις. Άραγε είπε στους επίτιμους εταίρους μας για τις Συλλογικές Συμβάσεις που καταργούνται η έστω για τις τελευταίες που έχει υπογράψει ο ίδιος και κατοχυρώνουν μισθούς πείνας; Όχι για να τους κριτικάρει άλλα για να πάρει προφανώς τα εύσημα που του αξίζουν και τα Good job που του αντιστοιχούν. Ανησυχεί η ΓΣΕΕ για τις πρακτικές και την πολιτική του ταμείου και τρέχει να τις δηλώσει στην Ουάσιγκτον, δεν τις έφταναν οι υποχωρήσεις απέναντι στον ΣΕΒ και το ελληνικό κεφάλαιο, έπρεπε να δηλώσει και πίστη στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Γιατί τι άλλο παρά συνεννόηση μπορεί να εκλάβει κάποιος από μια τέτοια συνάντηση, άσχετα από το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε τις “σοβαρότατες ανησυχίες του συνδικαλιστικού κινήματος αναφορικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές του ΔΝΤ”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Είμαστε σίγουροι πως όλη η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει χάσει τον ύπνο της με τις πολιτικές και τις πρακτικές του ΔΝΤ και την διακατέχει τεράστιος φόβος για το πώς θα συνεχίζει να αναπαράγει την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στο εργατικό κίνημα, την ίδια ώρα που έρχεται θύελλα μέτρων. Υψηλότατο λοιπόν το επίπεδο της συνάντησης, αν αναλογιστεί κανείς το προχώρημα της υποταγής που σηματοδοτεί, δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου. Το πιο χαρακτηριστικό βέβαια για την ΓΣΕΕ είναι ότι έχει παρατήσει τα αλώνια και έχει στρογγυλοκάτσει καιρό τώρα στα σαλόνια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: