Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Να ανακληθούν οι απολύσεις των δύο καθαριστριών του ΚΑΤ! Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία!


Συγκέντρωση συμπαράστασης
Δευτέρα 13/2, 12 το μεσημέρι
Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας 
(Λεωφ. Ηρακλείου 269) 

Στα τέλη Δεκεμβρίου η εργολαβική εταιρεία ICM που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά απέλυσε δύο εργαζόμενες καθαρίστριες. Η αιτιολογία ήταν ότι τελείωσε η σύμβασή τους (την οποία ποτέ δεν είχαν δει!), όμως η πραγματική αιτία ήταν ότι αμφισβήτησαν το καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας που επέβαλλε η εταιρεία και απαίτησαν να βλέπουν τι χαρτιά υπογράφουν, να πληρώνονται στην ώρα τους, να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται, να εργάζονται με αξιοπρεπείς όρους. Στην προσπάθειά τους αυτή ήρθαν σε επαφή και με το σωματείο των εργαζομένων στο ΚΑΤ, αφού –όπως είναι γνωστό– η συνδικαλιστική οργάνωση στους χώρους των εργολαβικών εργαζόμενους είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη, ενώ έκαναν και κάποιες συναντήσεις μεταξύ τους ώστε να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Όλες αυτές οι κινήσεις σύντομα έφτασαν και στ' αυτιά της εταιρείας, μέσω διάφορων "πρόθυμων". Από εκείνη τη στιγμή, η εταιρεία ξεκίνησε μία σειρά ενεργειών με στόχο την τρομοκράτηση των καθαριστριών και ιδιαίτερα αυτών που έδειχναν να "πρωτοστατούν". Αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης επηρρέασε κάποιες καθαρίστριες αλλά όχι όλες. Γι' αυτό και η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση των δύο καθαριστριών. Στις ιδιαίτερες δε συνομιλίες της μαζί τους δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει και την πραγματική αιτία της απόλυσης.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις διάφορες εργολαβικές εταιρείες. Η περίπτωση της Κούνεβα και η περίπτωση των καθαριστριών της ΕΘΕΛ είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις εταιρείες αυτές, ενώ και η ίδια η εργολαβική ICM έχει "προϊστορία" στην αντεργατική πρακτική (δείτε εδώ). Και αυτό το άθλιο καθεστώς συνεχίζει να λειτουργεί με τις κυβερνητικές ευλογίες και καθ' υπόδειξη των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Η Ταξική Πορεία θέλοντας να καταγγείλει τις απολύσεις και να συμβάλει στη στήριξη των απολυμένων καθαριστριών διακινεί πρόταση ψηφίσματος σε σωματεία.

Επιπλέον, καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης τη Δευτέρα 13/2, στις 12 το μεσημέρι, στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας (Λεωφ. Ηρακλείου 269) όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση μετά από την καταγγελία της μίας απολυμένης.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ταξικής Πορείας:
 
 
Ζητούμε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών
που απολύθηκαν από τον εργολάβο στο νοσοκομείο Γ.Ν.Α. ΚΑΤ

Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει!
 
Καταγγέλλουμε την απόλυση δύο καθαριστριών του νοσοκομείου KAT από την εργολαβική εταιρεία ICM στα τέλη του Δεκέμβρη μετά από εφτά-οχτώ μηνών σκληρή δουλειά. Η απόλυση από τον εργολάβο Βενάκη ήρθε ως κατάληξη μιας σειράς κινήσεων τρομοκράτησης όλου του προσωπικού καθαριότητας, αλλά και ιδιαίτερα της μιας από τις απολυμένες καθαρίστριες, η οποία «τόλμησε» να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της: να διαβάζει τα χαρτιά που την υποχρέωναν να υπογράφει κάθε μήνα, να μην υπογράφει σε... λευκά χαρτιά, να παίρνει την άδεια που δικαιούται, να παίρνει τα ρεπό που της χρωστάνε, να πληρώνεται κανονικά και στην ώρα της!  Κι επιπλέον, «τόλμησε» να έρθει σ’ επαφή με το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου! Η δε άλλη καθαρίστρια απολύθηκε διότι... συναναστρεφόταν με την πρώτη, αναζητώντας κι αυτή έναν τρόπο να βρει το δίκιο της!

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την απόλυση των δύο καθαριστριών ο εργολάβος τούς χρώσταγε (και συνεχίζει να τους χρωστάει) δεδουλευμένα που αγγίζουν τα 2.000 ευρώ για την καθεμιά! Κι όλα αυτά από εργαζόμενες που –για μια τόσο σκληρή και επικίνδυνη δουλειά (καθώς έρχονται σε επαφή με απόβλητα νοσοκομείου)– πληρώνονταν με την πενιχρή αμοιβή των 350-380 ευρώ το μήνα!

Απειλητικά σημειώματα στην τσάντα, προσωπικές απειλές από τα τσιράκια του εργολάβου, δυσμενείς αλλαγές πόστου και βάρδιας χωρίς προειδοποίηση και χωρίς την προβλεπόμενη βοήθεια, ήταν μερικές από τις μεθόδους τρομοκράτησης που χρησιμοποιούσε η εταιρεία. Σκοπός της, να προλάβει τα «χειρότερα». Δηλαδή, να προλάβει την οργανωμένη αντίδραση όλων των καθαριστριών ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, η οποία είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται.

Στις μέρες μας  οι εργασιακές συνθήκες και πόσο μάλλον των εργαζομένων σε εργολάβους, που δεν έχουν καμιά συνδικαλιστική προστασία, θυμίζουν μεσαίωνα. Η τρομοκρατία είναι καθεστώς και η άθλιες συνθήκες δουλειάς, κανόνας. Ενάντια σε αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα, οι εργαζόμενοι οφείλουν να ορθώσουν συλλογικά και μαζικά το ανάστημά τους. Να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, αυτά που τους αρνούνται. Να αντισταθούν στην άγρια αντεργατική επίθεση που εκδηλώνεται στους χώρους δουλειάς και την οποία στηρίζει η πολιτική της κυβέρνησης, του κεφάλαιου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις απολυμένες καθαρίστριες
και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή τους!

Δεν θα ανεχτούμε τη συνέχιση του καθεστώτος τρομοκράτησης
και των άθλιων όρων εργασίας στην καθαριότητα, αλλά και για κανέναν εργαζόμενο!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: