Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Σύσκεψη σχημάτων και συλλογικοτήτων νέων εργαζομένων και ανέργων (19/10) - Νέο κάλεσμα


Με θετικό πρόσημο, πραγματοποιήθηκε στις 19/10, στο βιβλιοπωλείο-καφέ "Εκτός των τειχών", η ανοιχτή σύσκεψη σχημάτων, συλλογικοτήτων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των νέων εργαζομένων. Το κάλεσμα των νέων εργαζομένων της Ταξικής Πορείας αφορούσε στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας, με αιχμή τον αγώνα ενάντια την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και τα προγράμματα εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την ΕΡΓΑΣ, την ATTACK και την ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενώ απουσίασαν λόγω, δικών τους υποκειμενικών συνθηκών, σχήματα και συλλογικότητες που έδειξαν ενδιαφέρον. Κοινή συνισταμένη σε όλες τις τοποθετήσεις ήταν η αναγκαιότητα να απευθυνθούμε στο ιδιαίτερα ευάλωτο κομμάτι των ανέργων, που αποκλείονται από κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης και κινητοποίησης. Συζητήθηκε η δυσκολία να προσεγγιστεί και να συσπειρωθεί αυτός ο κόσμος ώστε να παλέψει οργανωμένα τόσο για το δικαίωμα στη δουλειά, όσο και για το χτύπημα των δικαιωμάτων του κατά τη διάρκεια της ανεργίας. Αναγνωρίστηκε απ' όλους ότι η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και η παραχώρηση του ως επιδότηση στο κεφάλαιο είναι ένα ακόμα βήμα στην επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα εργασιακά δικαιώματα. Όπως και ότι τα προγράμματα σκλαβιάς του ΟΑΕΔ που ο «ωφελούμενος» δεν έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα, δε θεωρείται εργαζόμενος και πολύ γρήγορα πετιέται ξανά στην ανεργία και την ανασφάλεια, είναι μοχλός πίεσης για τα όλους τους εργαζόμενους για την περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, προωθείται η διάσπαση των εργαζομένων, των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση στην πράξη της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ θετική αυτή η πρώτη διερευνητική συζήτηση και η συμφωνία να δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία που να κινητοποιηθεί στοχευμένα με αυτήν την αιχμή. Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερες συλλογικότητες και σωματεία, προκειμένου με καλύτερους όρους, να ανοίξουμε το ζήτημα. Το νέο κάλεσμα για τη δεύτερη συνάντηση είναι την Πέμπτη 27/10, στις 19.00 μμ, στο βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών» Γραβιάς 10-12 Εξάρχεια.

1 σχόλιο:

Profoldsorfolds είπε...

Είδατε που τα βρίσκουμε τελικά σύντροφοι, έέέ?