Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Με το κεφάλι ψηλά οι καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ!

Στο πλευρό των καθαριστριών των λεωφορείων της ΟΣΥ στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού βρέθηκαν ξανά το βράδυ της Παρασκευής μέλη της Ταξικής Πορείας και της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ η προσπάθεια του εργολάβου (ΛΙΝΚ ΑΠ) να βάλει απεργοσπάστες στη δουλειά, προσπάθεια που για ακόμα μια φορά εμποδίστηκε από τις καθαρίστριες και τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους. Την Παρασκευή οι καθαρίστριες είχαν αποφασίσει να δουλέψουν, έχοντας κερδίσει την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων, την αναγνώριση χρωστούμενων από τον εργολάβο και τη δέσμευσή του για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και παροχή των αναγκαίων μέσων για τον καθαρισμό των λεωφορείων, τα οποία συχνά υποχρεώνονταν να αγοράζουν οι ίδιες.



Οι απειλές για απολύσεις που είχε εκτοξεύσει ο εργολάβος τις προηγούμενες μέρες προς το παρόν έπεσαν στο κενό, καθώς στο σύνολό τους οι καθαρίστριες δούλεψαν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για τις ίδιες, αποτελεί μια πρώτη νίκη το γεγονός ότι κατάφεραν να σηκώσουν το κεφάλι και, ενωμένες, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους κόντρα στο μεσαιωνικό καθεστώς αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που έχει επιβάλει ο εργολάβος, με τη συνεχιζόμενη ανοχή της διοίκησης της ΟΣΥ. Γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και αποφασισμένες για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στη δουλειά, την κανονική πληρωμή τους και την τήρηση όλων των υποχρεώσεων της εργοδοσίας απέναντί τους.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει ο συντονισμός με τις καθαρίστριες στα υπόλοιπα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα από τη στάση του εργολάβου. Μπορεί σε αυτή τη φάση οι καθαρίστριες του Ελληνικού να μπήκαν μπροστά, είναι όμως ανάγκη η εμπειρία τους να γίνει γνωστή σε όλες τις καθαρίστριες, να αποτελέσει οδηγό και έμπνευση για τις δυνατότητες του συλλογικού αγώνα. Η ενότητα και η αποφασιστικότητά τους θα καθορίσει συνολικά την έκβαση αυτού του αγώνα, με επόμενο σταθμό τη συνάντηση με την εργοδοσία στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας στην Ηλιούπολη, στις 26 Φλεβάρη, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Η Ταξική Πορεία και η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ θα παραμείνουν σε εγρήγορση για τη στήριξη των αγωνιζόμενων καθαριστριών σε όποιο ζήτημα προκύψει και θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην έκφραση αλληλεγγύης. Καλούν σε μαζική παράσταση στο πλευρό των καθαριστριών στις 26 Φλεβάρη, στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας στην Ηλιούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: