Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ο αγώνας των καθαριστριών στην ΟΣΥ πρέπει να δικαιωθεί!

Οι καθαρίστριες στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εργασιακό μεσαίωνα: απληρωσιά, αυθαιρεσίες, τρομοκρατία, ανασφάλεια. Με την απόφασή τους να μην δουλέψουν μέχρι να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα αναδείχτηκε συνολικά η μαύρη εργασιακή πραγματικότητα που τους επιβάλλεται, μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών. Ένα καθεστώς που εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, σχεδόν σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργολαβίες έχουν αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Ο πραγματικός εργοδότης (η ΟΣΥ στη συγκεκριμένη περίπτωση) εξασφαλίζει ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, απέναντι στο οποίο ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση. Όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία μεταφέρονται (τυπικά) στον εργολάβο-μεσάζοντα, έναντι αμοιβής. Το κέρδος του εργολάβου αυξάνεται όσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί των ίδιων των καθαριστριών. Το αποτέλεσμα είναι η εξοντωτική εκμετάλλευση αυτών που κάνουν τη δουλειά, από τον ιδρώτα των οποίων κερδίζουν τόσο ο εργολάβος όσο και ο πραγματικός εργοδότης.

Για τις καθαρίστριες, το καθεστώς της εργολαβίας ισοδυναμεί με εργασιακό μεσαίωνα. Μισθοί πείνας που δεν πληρώνονται καν στην ώρα τους, με άλλοθι το πότε πληρώνεται ο εργολάβος από την ΟΣΥ. Δώρα, επιδόματα, νυχτερινά και ασθένειες που δεν πληρώνονται ποτέ. Ευέλικτο ωράριο που αυξομειώνεται όπως βολεύει την εργοδοσία. Τρομοκρατία που εξαναγκάζει τις καθαρίστριες να αποδέχονται κάθε είδους αυαιρεσία. Κατακερματισμός που τις διαχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο και αποτρέπει τον κοινό τους αγώνα.

Απέναντι σε ολόκληρο αυτό το καθεστώς είναι που παλεύουν οι καθαρίστριες στην ΟΣΥ. Γι' αυτό πρέπει ο αγώνας τους να δικαιωθεί! Γιατί πραγματοποιείται κάτω από τις πιο βάρβαρες συνθήκες, με τον εργολάβο να απειλεί για μαζικές απολύσεις και αντικατάστασή τους με άλλους εργαζόμενους. Γιατί απέναντί τους έχουν και τη, διορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία αρνείται την πρόσληψη των καθαριστριών και "νίπτει τας χείρας" για το άθλιο συνεχιζόμενο καθεστώς που επικρατεί στις εργολαβίες.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των καθαριστριών στην ΟΣΥ. Είναι ένας αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά που επιβάλλεται συνολικά στους εργαζόμενους στη χώρα. Είναι ανάγκη ο αγώνας αυτός να αγκαλιάσει όλα τα αμαξοστάσια, να βρει την έμπρακτη στήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων και συνολικά του εργαζόμενου λαού, που δέχεται την ίδια αντιλαϊκή επίθεση σε κάθε του δικαίωμα.

- Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων! Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!

- Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: