Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Μπόνους στο δημόσιο: και κοροϊδία και παγίδα

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για τα περίφημα μπόνους στο δημόσιο. Αν πιστέψουμε τα λόγια του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 29/4, περιμένουμε, από του χρόνου, πριμ αποδοτικότητας έως 15% του ετήσιου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα πιάσουν τους στόχους τους. Αν πιστέψουμε την ΑΔΕΔΥ, το ποσό των 40.000.000 ευρώ, που η κυβέρνηση προορίζει για αυτό το σκοπό, αντιστοιχεί στην... αστρονομική αύξηση των 66 ευρώ(!) το χρόνο το πολύ για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση:

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα μπόνους. Θέλει, κατ’ αρχάς, να τα εξαγγείλει ένα μήνα σχεδόν πριν τις ευρωεκλογές. Θέλει να τα συνδέσει με την αξιολόγηση- στοχοθεσία σε μια προσπάθεια νομιμοποίησής της στα μάτια των δημοσίων υπαλλήλων. Την ενοχλεί που, όχι μόνο δεν βρίσκει καμία αποδοχή, αλλά μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο δημόσιο αντιδρά σθεναρά στην εφαρμογή της, αντιλαμβανόμενο τι κρύβει. Θέλει, επίσης, να συνεχίσει και να τροφοδοτήσει την, πολύ βολική για το σύστημα, συζήτηση περί «αντιπαραγωγικών» δημοσίων υπαλλήλων, που τάχα δεν δουλεύουν. Θέλει, τέλος, να φτιάξει μια δεξαμενή «προθύμων». Να δώσει εξουσία στα ενδιάμεσα στελέχη των προϊσταμένων, που, με το... τυράκι του επιδόματος θέσης, ελέγχει και χρησιμοποιεί ως μηχανισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και, παρεμπιπτόντως, να μοιράσει και κάποια ψίχουλα σε κάποιους.

Και εδώ βρίσκεται η αλήθεια της ΑΔΕΔΥ. Μιλάμε όντως για ψίχουλα. Δεν μιλάμε ούτε καν για το εξευτελιστικό ποσό της αύξησης των 66 ευρώ το χρόνο.

Από το σύνολο των χρημάτων που προορίζονται για μπόνους μόλις το 40% θα μοιράζεται σε όλους και το 60% σε εκείνους που θα πιάνουν τους στόχους (ποιους στόχους και με τι μετρήσιμα μεγέθη;). Τους τελευταίος δε, θα τους υποδεικνύουν οι προϊστάμενοί τους. Ξέροντας πολύ καλά ότι οι προϊστάμενοι στο δημόσιο τοποθετούνται σε αυτές τις θέσεις από υπουργούς, γραμματείς και λοιπούς κυβερνητικούς, είτε με απευθείας ανάθεση καθηκόντων ή μετά από συνέντευξη, καταλαβαίνουμε πολύ καλά το ποιοι θα είναι οι «εκλεκτοί» και με ποια κριτήρια ανθρωποφαγίας θα επιλέγονται.

Επομένως, για ποιο μπόνους και, κυρίως, για ποια αύξηση μιλάμε; σαν αυτή των 35-40 ευρώ το μήνα μετά από 14 χρόνια μνημόνια που έδωσαν στους δημοσίους υπαλλήλους από 1-1-2024; Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: