Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Νεκρός ντελιβεράς της «e-food»

Την Τετάρτη το βράδυ, σε ώρα εργασίας, κατέληξε νεκρός ένας 30χρονος μετανάστης, διανομέας της «e-food», στην Αθήνα, στη Λ.Κηφισίας με Καποδιστρίου.

Νεκρός ένας «συνεργάτης» της «e-food» χωρίς καθόλου δικαιώματα, με ελαστικά ωράρια, συμβάσεις, χωρίς Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, που κολλάει τα ένσημα μόνος του, ενώ πληρώνεται με βάσει την παραγγελία και το χιλιόμετρο.

Νεκρός ένας «συνεργάτης» της «e-food» που δεν καταγράφεται ως εργατικό ατύχημα γιατί ο ίδιος έχει την πλήρη ευθύνη για τον εαυτό του και το όχημα. Και όλα αυτά, εννοείται χωρίς να γίνεται καν λόγος για ένταξη των ντελιβεράδων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Νεκρός ένας «συνεργάτης» της «e-food» που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα για τον εξοπλισμό, τη συντήρηση του οχήματος και τα καύσιμα γιατί η εταιρία «δεν έχει καμία ευθύνη».

Να θυμηθούμε πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι κόντρα στον εκβιασμό της εργοδοσίας, που τους απειλούσε με απόλυση αν δεν αποδέχονταν τη διάλυση της εργασιακής τους σχέσης μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του «συνεργάτη» («freelancer») προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις. Η μεγάλη απεργία ανάγκασε την εταιρία να υποχωρήσει μετατρέποντας κάποιες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Όμως, το καθεστώς «freelancer» (αντί του μισθωτού εργαζόμενου) το στηρίζει και το ενισχύει πρώτη απ’ όλους η κυβέρνηση μέσα από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Αξιοποιώντας αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο, τον Ιούνιο η εταιρία προσπάθησε πάλι να εκβιάσει τους εργαζόμενους με μονομερή τροποποίηση του τρόπου διαμόρφωσης των βαρδιών των μισθωτών με τετράωρη απασχόληση, για να εξαναγκαστούν να οδηγηθούν στο μοντέλο του «συνεργάτη». Οι εργαζόμενοι μέσα από τις συνελεύσεις τους απάντησαν με απεργία και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τώρα! Μέσα από τις διαδικασίες τους και τα συλλογικά τους όργανα να κινηθούν αγωνιστικά, κόντρα στη βαρβαρότητα που τους επιβάλλεται. Να πάρουν αποφάσεις αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής, για να μη θυσιαστούν άλλοι εργαζόμενοι για τα κέρδη της εργοδοσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: