Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Όχι στις απολύσεις των εργαζόμενων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων!

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε απ' την Ομόνοια και κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη Β.Φ.Λ. την Παρασκευή 14/5. Αιτία η απαίτηση του εργοδότη τους, Λ. Λαυρεντιάδη, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις 135 εργαζόμενων, σχεδόν το σύνολο δηλαδή των εργαζόμενων αορίστου χρόνου που έχουν απομείνει. Πρόκειται για μέρος των περίπου 200 εργαζόμενων που απολύθηκαν το 2015 γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε ορισμένου χρόνου και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια μετά από 18 μήνες, οπότε και επέστρεψαν στο εργοστάσιο. Ο Λ. Λαυρεντιάδης όμως τους είχε κάνει απ' την αρχή ξεκάθαρο ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Για περίπου ένα χρόνο, τους άφηνε να μπαίνουν στο εργοστάσιο, αλλά δεν τους άφηνε να κάνουν σχεδόν καμία δουλειά. Οι δουλειές γίνονταν από τους ανειδίκευτους εργάτες των 600€ που είχε προσλάβει. Από το 2020, ξεκίνησε να εμποδίζει με μπράβους τους εργάτες αορίστου χρόνου ακόμα και να μπαίνουν στο εργοστάσιο. Με πρόσχημα την πανδημία, δε, τους έχει και 7 μήνες απλήρωτους. Σήμερα, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμορφώνει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση, ζητάει ξανά την απόλυσή τους και μάλιστα κάλεσε το σωματείο στο υπουργείο Εργασίας για να "διαβουλευτούν την απόλυσή τους", χωρίς να δέχεται την παρουσία στη "διαβούλευση" ούτε εκπροσώπου του υπουργείου.

Το σωματείο ήρθε μαζί με όλους τους εργαζόμενους απ' την Καβάλα και, μαζί με την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) που κήρυξε απεργία στις 14/5, βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Εκπρόσωποι της Ταξικής Πορείας παραβρεθήκαμε στη συγκέντρωση για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων και να κουβεντιάσουμε μαζί τους.


 Για πολλή ώρα, οι εκπρόσωποι του σωματείου επέμεναν να παραβρεθεί στη συνάντηση εκπρόσωπος του υπουργείου και να κρατηθούν πρακτικά. Οι εκπρόσωποι του Λαυρεντιάδη το αρνούνταν και το υπουργείο το έπαιζε Πόντιος Πιλάτος. Ανακοίνωση του σωματείου για το πού κατέληξε η συνάντηση δεν έχει ακόμα βγει, είναι όμως ηλίου φαεινότερο το τι ρόλο παίζει ο κάθε υπουργός κι ότι το δίκιο τους οι εργαζόμενοι θα το βρουν και πάλι στο μαζικό αγώνα το δικό τους, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο πλευρό τους.


 Πάντως η άνεση με την οποία ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας καλεί στο υπουργείο αλλά δεν δέχεται να παραστεί ο "οικοδεσπότης", ο οποίος με τη σειρά του δεν ενοχλείται καθόλου, προκαλεί τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά. Και πρόκειται για επιχειρηματία που είχε εμφανιστεί σαν "σωτήρας" της ΒΦΛ την οποία απέκτησε με σκανδαλώδεις όρους, επιδιώκει να αντικαταστήσει το σύνολο των εργαζόμενων με προσωπικό με ελαστικές σχέσεις, χρωστάει παντού και με παρένθετες εταιρίες διαιωνίζει χρέη και διεκδικεί διαγραφές και νέες επιδοτήσεις, ενώ προετοιμάζει τους όρους για νέα πώληση της ΒΦΛ ή/και κλείσιμο της παραγωγής και μετατροπή της σε εμπορική εταιρία. Είναι φανερό ότι το υπουργείο στέλνει το μήνυμα σε ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες ότι μπορούν "να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους".

  • Να μην περάσουν οι απολύσεις στη ΒΦΛ!
  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα! 
  • Όχι στις ελαστικές σχέσεις! Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: