Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ηράκλειο: παρέμβαση στη συναυλία ΓΣΕΕ-ΕΚΗ



ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, διοργάνωσαν συναυλία για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ στο λιμάνι του Ηρακλείου. Με περίσσιο θράσος αυτοί που έχουν διακόψει κάθε σχέση με εργατικούς αγώνες, που βάζουν πλάτη για να περάσει η πολιτική κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών, που διοργανώνουν «ημέρες εθνικής δράσης» και «κοινωνικής συμμαχίας» συμβάλλοντας στην απαξίωση και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια της επίθεσης στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων είναι έξω αλλά και ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων χωρίς να δώσουν την παραμικρή μάχη για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεών μας, για τη στήριξη των εργαζομένων στις συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, διοργανώνουν φιέστες ως εκδηλώσεις «μνήμης» για τους εργατικούς αγώνες. Αποτελεί προσβολή στους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές έδωσαν και τη ζωή τους για να καθιερωθεί το οκτάωρο, η ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, η δωρεάν περίθαλψη, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες κλπ, να τιμώνται με τέτοια happening και όχι με αγώνες τα 100 χρόνια.



Η Ταξική Πορεία παρέμβηκε στην είσοδο της συναυλίας με προκήρυξη και πανό, καταγγέλλοντας την πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά και τη στάση της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Τόνισε την ανάγκη συγκρότησης και ανάπτυξης μαζικού, αγωνιστικού εργατικού κινήματος στην κατεύθυνση της αντίστασης – διεκδίκησης – ανατροπής, τη δημιουργία εστιών αντίστασης στη λαίλαπα που βιώνουμε καθημερινά. Ενάντια σε λογικές ανάθεσης και αυταπάτες ότι κάποιος άλλος θα τα κάνει για μας χωρίς εμάς.

Τα μέλη της Ταξικής Πορείας μοίρασαν πλατιά την προκήρυξη, διακίνησαν το εφημεριδάκι της, μίλησαν με αρκετό κόσμο και σίγουρα αποτέλεσε μια θετική παρέμβαση. Ωστόσο όμως πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στάση της λιμενικής αστυνομίας, η οποία με το πρόσχημα ότι το πανό είχε αναρτηθεί σε σκαλωσιές σε μέρος του λιμεναρχείου (άρα στρατιωτική περιοχή) απαίτησαν να το κατεβάσουμε και να βγούμε έξω από το χώρο. Στις συζητήσεις που έγιναν από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας, τους ξέφευγαν και απόψεις όπως «μολύνετε με το πανό και τις προκηρύξεις» ή «δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μια εκδήλωση που έχει νόμιμη άδεια» λειτουργώντας στην ουσία ως security του ΕΚΗ. Τελικά το πανό το κατέβασαν οι λιμενικοί αλλά παραμείναμε στο ίδιο σημείο κρατώντας το πανό στα χέρια και συνεχίζοντας κανονικά την παρέμβαση χωρίς κάποια άλλη ενόχληση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: