Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες καριέρας ή μήπως… ημέρες κοροϊδίας;


Η ακόλουθη προκύρηξη μοιράστηκε απο την Ταξική Πορεία στις "Ημέρες καριέρας" που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Οι “Ημέρες Καριέρας” παρουσιάζονται ως το μεγαλύτερο event (sic) για την επαγγελματική εξέλιξη και τις νέες τάσεις εργασίας στην Ελλάδα, όπου συμμετέχουν περισσότερες από 59 επιχειρήσεις, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και φορείς που αναζητούν νέους “συνεργάτες”. Στο δελτίο τύπου της διήμερης εκδήλωσης βλέπουμε ότι απευθύνονται σε νέους που αναζητούν εργασία (είτε στην Ελλάδα είτε, βεβαιώς, στο εξωτερικό), εργαζόμενους που θέλουν να εξελίξουν την επαγγελματική τους πορεία, τελειόφοιτους, φοιτητές και πτυχιούχους που ενδιαφέρονται για (άραγε δωρεάν;) εκπαιδευτικά προγράμματα και (άραγε πληρωμένη;) εκπαιδευτική άσκηση.
   Στην πραγματικότητα όμως, οι ‘’Ημέρες Καριέρας” είναι ένας ακόμη τρόπος, μέσω του οποίου το σύστημα προσπαθεί να καλύψει τα κενά που το ίδιο δημιούργησε. Εντάσσεται εμφανώς στη λογική που σου λέει ότι αφού το πτυχίο σου δεν αρκεί για να βρεις μια δουλειά με εργασιακά δικαιώματα, στο αντικείμενό σου (γιατί;) οφείλεις ο ίδιος, με δική σου επιβάρυνση να μπεις σε έναν αγώνα δρόμου για συνεχή συγκέντρωση προσόντων, όλο και καλύτερη κατάρτιση, όλο και μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Μας υποχρεώνουν να κυνηγάμε τα σεμινάρια, τα μεταπτυχιακά, τις -συνήθως απλήρωτες- πρακτικές, μήπως και αυτό βοηθήσει τις πιθανότητές μας να προσληφθούμε. Εκμεταλλεύονται την επιθυμία μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Οι “Ημέρες Καριέρας” μας χρυσώνουν το χάπι. Δεν είναι στην πραγματικότητα όλα ρόδινα και ωραία: ένα τεράστιο ποσοστό της νεολαίας δεν βρίσκει δουλειά και είναι βουτηγμένο στην ανεργία, άλλο ένα τεράστιο ποσοστό της νεολαίας δουλεύει στην επισφάλεια και σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εκμετάλλευση, μειωμένοι μισθοί. Και όλα αυτά προωθούνται και από τις ίδιες τις εταιρείες που τόσο μεγαλόψυχα συμμετέχουν εθελοντικά στις «Ημέρες Καριέρας».

   Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το διήμερο παρουσιάζεται ως ένα τεραστίων διαστάσεων δώρο προς τη νεολαία, καθώς της δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει με “εξειδικευμένους συμβούλους και recruiters του kariera.gr, που κατατοπίζουν τους επισκέπτες σε θέματα βιογραφικού σημειώματος, διαχείρισης συνέντευξης και επαγγελματικού προσανατολισμού”, όταν όλοι ξέρουμε από την ίδια μας την εμπειρία πως στις συνεντέυξεις για δουλειά, αυτό που θα σου ζητηθεί είναι να είσαι νέος, αλλά και με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, με πολλά πτυχία αλλά και διατεθημένος να συμβιβαστείς στο μισθό πείνας που θα παίρνεις. Έπειτα, στο “πιο αισιόδοξο event της πόλης, διακεκριμένα πρόσωπα από όλους τους χώρους θα μιλήσουν για την επαγγελματική τους πορεία, τα όνειρά τους και το πώς κατόρθωσαν να πετύχουν τους στόχους τους”. Επομένως μας γίνεται ξεκάθαρο ότι η πραγματοποίηση των ονείρων μας, ή μάλλον, η αδυναμία μας να τα πραγματοποιήσουμε, οφείλεται σε εμάς και μόνο, και όχι στο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει το ίδιο το σύστημα για τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας και ειδικά για τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα που ανήκουν σε αυτή. Λες και δεν είναι οι ίδιοι που με την πολιτική που ακολουθούν, έχουν δημιουργήσει στρατιές ανέργων και με κινήσεις όπως οι “Ημέρες Καριέρας” προσπαθούν να μας αποσπάσουν την προσοχή από το ίδιο το πρόβλημα.
   Νέοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι, φοιτητές, ας μην τους κάνουμε τη χάρη να μπούμε στη διαδικασία, στην οποία προσπαθούν να μας βάλουν! Δεν χωρά καμιά αυταπάτη πως οι υποτιθέμενες ‘’ημέρες καριέρας’’, είναι ημέρες κοροϊδίας στην πραγματικότητα…Η μόνη λύση στα προβλήματά μας, ο μόνος τρόπος να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, είναι να την διεκδικήσουμε εμείς οι ίδιοι, με οργάνωση και αγώνες που θα δώσουμε στους χώρους εργασίας, στους χώρους σπουδών, στον δρόμο. Όσο δεν διεκδικούμε το μερτικό μας από την ζωή, το καρπώνονται οι ίδιοι οι εκμεταλλευτές μας. Η πραγματική απάντηση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε ως νεολαίοι σήμερα, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και πλάι πλάι με το συνάδελφό μας, να δώσουμε την κόντρα απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: