Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές ΔΕΝ είναι λάστιχο!


Τους τελευταίους μήνες στον κλάδο των ταχυμεταφορών ακούγονται φήμες για "μεγάλες αλλαγές" και "ανακατατάξεις", προσπαθώντας να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους ένα κλίμα αβεβαιότητας, φόβου και ανασφάλειας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό που προωθείται είναι το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, το χτύπημα στην πλήρη και σταθερή δουλειά.
Στην πραγματικότητα, η μόνη "αλλαγή" που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι αντικείμενα και ότι μπορούν να τους χρησιμοποιούν όπως και όποτε θέλουν. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα μπορεί να δουλεύεις στην Καλλιθέα, την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή, την Τετάρτη στον Πειραιά, την Πέμπτη στους Αμπελόκηπους, την Παρασκευή στη Γλυφάδα κ.ο.κ. Για όλα αυτά σε ενημερώνουν τηλεφωνικά, το βράδυ ή το απόγευμα της προηγούμενης ή και το πρωί της ίδιας μέρας, χωρίς να τηρούνται ούτε οι τύποι που προβλέπονται για έγγραφη ενημέρωση του εργαζόμενου.

Παράλληλα προωθείται η παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τον υπερβολικό όγκο παραδόσεων και παραλαβών για τους οδηγούς δικύκλων, κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου. Και βέβαια ο προϊστάμενος και η εργοδοσίας ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι, ακόμα και όταν διεκπεραιώνεις όλες τις παραδόσεις και τις παραλαβές που σου έχουν αναθέσει, χωρίς να έχεις αφήσει καμία εκκρεμότητα. Τότε σου λένε ότι "είναι λίγα αυτά που κάνεις", ότι "μπορείς να είσαι πιο παραγωγικός" και τότε ίσως να πάρεις και το "πριμ παραγωγικότητας".
Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις μας είναι ο δρόμος του αγώνα, κόντρα στις αυταπάτες, τη συνδιαχείριση, το συμβιβασμό και την υποταγή. Είναι ο δρόμος της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αναμέτρησης με τους πραγματικούς εχθρούς αλλά και τους ψεύτικους φίλους. Θα πρέπει να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στις αυταπάτες και στις λογικές που θέλουν να μας διασπάσουν σε "παραγωγικούς" και "μη παραγωγικούς". Να παλέψουμε για:
- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος της ζωής
- Υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών από τη μείωση των μισθών μας
- Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις μονομερείς και αυθαίρετες αποφάσεις της εργοδοσίας
- Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς που θέτει σε κίνδυνο την υγείας και τις ζωές μας
- Πλήρη κάλυψη του κόστους συντήρησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων οδηγών δικύκλων (couriers) που εργάζονται με τα δικά τους οχήματα
Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται με αγώνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: