Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ο αγώνας των εργαζομένων στην COSCO είναι δίκαιος και πρέπει να συνεχίσει μέχρι τη νίκη

Προκύρηξη της Ταξικής Πορείας που μοιράστηκε στην απεργία της Cosco.

Η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει το σύνολο των χιλιάδων εργαζομένων στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά κάνει σαφές πως οι ξένες επενδύσεις και η πολυσυζητημένη “ανάπτυξη” καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς των εργατών. Γιατί η “ανάπτυξή” τους σημαίνει κέρδη για τα ξένα και ντόπια αφεντικά, μέσα από την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Απλήρωτα μεροκάματα, εξαντλητικά ωράρια, κλεμμένες άδειες, συνθήκες εργασίας με τους χειρότερους όρους και με ελλιπή μέτρα ασφάλειας - αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα της εκμετάλλευσης και του αγώνα που δίνεται καθημερινά για επιβίωση. Αγώνας όχι μόνο για την αμοιβή αλλά και τη σώα και αρτιμελή επιστροφή όταν λήξει η βάρδια.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στην τελευταία τριήμερη απεργία τους αποδεικνύει ότι η αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και η διεκδίκηση δουλειάς με δικαιώματα είναι ζωτική ανάγκη αλλά και υπαρκτή δυνατότητα. Στη διάρκεια του αγώνα τους, οι απεργοί έδωσαν τη μάχη κόντρα στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, κόντρα στην τρομοκρατία της καταστολής από την κυβέρνηση και των φασιστικών απεργοσπαστικών μηχανισμών που επιχείρησαν να διασπάσουν την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.
Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουν οι κινητοποιήσεις και το επόμενο διάστημα. Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις και την περιφρούρηση του αγώνα. Κάθε προσπάθεια για επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών θα βρίσκει εμπόδιο την αντίσταση των απεργών όσο αυτοί είναι ενωμένοι σε κατεύθυνση πάλης, και αποφασισμένοι να προστατεύσουν τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν το δίκιο τους από αυτούς που τους το στερούν.
Οι δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να κάμψουν την αγωνιστική τους διάθεση. Άλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται όλη η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων) που έχει κάνει νόμο του κράτους κάθε είδους αντεργατική μεθόδευση που βολεύει τα αφεντικά, ενώ την ίδια στιγμή χτυπάει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Η απάντησή μας στα νομικά τους τερτίπια που θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, είναι το άπλωμα και η ενίσχυση των αγώνων, το αγκάλιασμα και η στήριξή τους από ευρύτερα κομμάτια εργαζομένων.
Και πριν απ’ όλα να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η ενότητα των εργαζομένων. Καμία στοχοποίηση απεργού ή συνδικαλιστή δεν πρέπει να γίνει επιτρεπτή.  Τα προβλήματα των λιμενεργατών είναι κοινά, και κοινός θα πρέπει να είναι ο αγώνας τους.
Μαζικά στον αγώνα για:
·       Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
·       Ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.
·       Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στην ελαστική εργασία
·       Δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας
Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών

Δεν υπάρχουν σχόλια: