Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία:

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πυραυλικές επιθέσεις επιχειρούν να διαμορφώσουν νέα δεδομένα, που οι λαοί γίνονται ή κινδυνεύουν – όπως ο δικός μας – να γίνουν κρέας για τα κανόνια αντιδραστικών δυνάμεων, συνεχίζεται και βαθαίνει η αντεργατική επέλαση ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου και κυβέρνησης στους εργαζόμενους και το λαό μας.


Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των όλο και λιγότερων εργαζόμενων στο Δημόσιο γενικά, αλλά και στο χώρο της περίθαλψης ειδικότερα, είναι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας. Υπολογίζεται ότι μαζί με τους εργολαβικούς και τους συμβασιούχους του Ο.Α.Ε.Δ. ξεπερνούν τους 10.000 στα νοσοκομεία. Τα κενά που καλύπτουν είναι ζωτικής σημασίας και οι συνθήκες που εργάζονται χειρότερες από αυτές των μονίμων. Οι «τυχερότεροι» από αυτούς στους οποίους οι συμβάσεις ανανεώθηκαν και ξεπέρασαν τους 24 μήνες συνεχούς δουλειάς, με βάση απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου πρέπει να απολυθούν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη μια ανανεώνει κάποιες συμβάσεις για να φαίνεται «καλή και φιλεργατική», ενώ από την άλλη αρνείται να τους μονιμοποιήσει ή έστω να τους μετατρέψει σε αορίστου χρόνου, αφήνοντας έτσι περίπου 1200 εργαζόμενους όλων των κλάδων γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς κ.α. κυριολεκτικά στον αέρα. Ήδη έχουμε απολύσεις όλων όσων λήγουν οι συμβάσεις.

Ταυτόχρονα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγειινής εργασίας είναι και πάλι στο στόχαστρο. Αντί ο χώρος των νοσοκομείων να χαρακτηριστεί ανθυγειινός με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλ. μεγαλύτερους μισθούς, μειωμένο ωράριο, μέτρα ασφάλειας, λιγότερα χρόνια δουλειάς, μεγαλύτερη σύνταξη κλπ, η κυβέρνηση επανεξετάζει στο πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων το καθεστώς των βαρέων και ανθυγειινών επαγγελμάτων, καθώς και το σχετικό επίδομα από μηδενική βάση. Στόχος της τόσο ο περιορισμός των επαγγελμάτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όσο και η περικοπή, ακόμα και κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγειινής εργασίας που θα σημάνει κι άλλη μείωση του εισοδήματός μας.

Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων συνεχίζουν να είναι τεράστιες αφού οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των συνθηκών δουλειάς μας. Οι μισθοί που τελειώνουν πολύ νωρίτερα από το τέλος του μήνα, τα οφειλόμενα ρεπό που αυξάνονται, το κλίμα πειθάρχησης που γίνεται εντονότερο και η απογοήτευση που εσκεμμένα καλλιεργείται συμπληρώνουν το παζλ των συνθηκών εργασίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και η αξιολόγηση, που, αν περάσει, θα κατηγοριοποιήσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, θα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις σχέσεις μας, θα σημάνει μισθολογική καθήλωση, υποχρεωτική κινητικότητα και μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Ο λαός συνεχίζει να πληρώνει όλο και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές και περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους, όταν όμως αρρωστήσει όλο και πιο δύσκολα έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ή βρίσκει κρεβάτι σε νοσοκομείο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλη αυτή η άσχημη κατάσταση δεν αλλάζει με ευχές. Χρειάζονται μαζικοί και παρατεταμένοι αγώνες τους οποίους καμία διάθεση δεν έχει να οργανώσει η υποταγμένη και συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Χρόνια τώρα καλλιεργεί στους εργαζόμενους την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την ανάθεση και μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Διοργανώνει κακόγουστα show για να προκαλέσει εκλογική φθορά στην κυβέρνηση και υπονομεύει κάθε αγώνα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να ξαναζωντανέψουμε τα σωματεία μας και να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για:

•    ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
•    ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
•    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΕΙΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ
•    ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΣΗΣ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ
•    ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: