Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η ανάπτυξή τους είναι βαμμένη με αίμα εργατών



Άλλος ένας εργαζόμενος μπήκε στη ματωμένη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων», άλλος ένας εργάτης πλήρωσε με τη ζωή του την πάλη για το μεροκάματο. Ο 32χρονος εργάτης  Γ.Κ. δούλευε σε εργοτάξιο του «Άκτωρα» στην περιοχή Παναγοπούλα Αχαΐας για λογαριασμό της ΤΡΕΝΟΣΕ μέχρι τη στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή καταπλακωμένος από τόνους σίδερο.

Ο Γ.Κ. δεν είναι ο πρώτος που θυσιάζεται στο βωμό της καιρδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Στις 16/10/16 χάνει τη ζωή του σε εργοτάξιο ο 39χρονος  F.S. σε εργοτάξιο της «Ολυμπίας Οδού» στην περιοχή του Αιγίου, στις 06/02/17 ο 35χρονος Ε.Κ. εργάτης πεθαίνει σε εργοτάξιο στο δήμο  Ήλιδας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Στα εργοτάξια, στα γιαπιά, στις υπηρεσίες delivery η ζωή των εργαζομένων δεν υπολογίζεται καθόλου μπροστά στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Ένας νεκρός κάθε τρεις ημέρες είναι ο θανατηφόρος απολογισμός στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς στην Ελλάδα. Όσο και να ρίχνει τις ευθύνες αλλού η εργοδοσία, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτά τα «ατυχήματα». Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, είναι η θανατηφόρα αιτία. Με τον κίνδυνο της ανεργίας η εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας ήλιο με ήλιο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα που η κυβέρνηση εγκαινιάζει κάθε λίγο και λιγάκι νοιώθοντας υπερήφανη για το δικό της «έργο» και τις επιτυχίες της «ανάπτυξής» τους. Αυτά τα έργα τα έχει πληρώσει ο λαός 2 και 3 φορές για να μπορεί το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο να τα εκμεταλλεύεται προς όφελός του. Αυτά τα έργα τα έχουν πληρώσει με τη ζωή τους, την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δεκάδες εργάτες για να μπορεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο να ληστεύει παρατεταμένα τον πλούτο της χώρας.

Την απάντηση στις δολοφονικές επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού μπορούν και πρέπει να τη δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι διεκδικώντας δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Μπροστά στο νέο κύμα επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο λαός και η εργατική τάξης πρέπει να βάλει φραγμό. Στα σχέδια του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού για κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων μας να προτάξουμε τη γραμμή της αντίστασης διεκδικώντας ακόμα περισσότερα δικαιώματα σε μισθό και ασφάλιση.

Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εγκλήματα της εργοδοσίας, είναι η πιο βάρβαρη έκφραση της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης αυτού του συστήματος. Να μετατρέψουμε την οργή μας ενάντια στη δολοφονική πολιτική τους σε οργανωμένη πάλη ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στην τρομοκρατία των εργοδοτών. Η απάντηση στις εργοδοτικές δολοφονίες πρέπει να είναι δυναμική, έξω από τις λογικές διαιτησίας των αστικών και ρεφορμιστικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η θλίψη μας για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και σακατεύονται καθημερινά στα κάτεργα του κεφαλαίου, να δώσει τη θέση της στο συλλογικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα.

•    Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
•    Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!
•    Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: