Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μαζικές απολύσεις και τρομοκρατία στη Vodafone


Να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία! 


Την Τρίτη 4/4 προκηρύχτηκε 24ωρη απεργία στον Όμιλο Vodafone και στην Victus Networks A.E., με κύρια αιτήματα να σταματήσουν οι εκβιαστικές απολύσεις, η ανακύκλωση προσωπικού, οι μειώσεις μισθών και η ενοικίαση εργασίας. Δύο μέρες μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση δύο εργαζομένων, σε συνέχεια των περισσότερων από 30 απολύσεων -έμμεσων ή άμεσων- που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα.

Άμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων οι οποίοι προχώρησαν την επόμενη κιόλας μέρα σε μαζική συνέλευση μέσα στο χώρο εργασίας που εργάζονταν οι δύο απολυμένες. Η συνέλευση αποφάσισε αποχή από την εργασία μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, απαιτώντας  να σταματήσουν οι απολύσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους οι απολυμένες. Παράλληλα, οι δύο εργαζόμενες αρνήθηκαν την απόλυση, την κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, αντιστέκονται και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

Η  διοίκηση της επιχείρησης, στην προσπάθειά της να εκφοβίσει και να κάμψει την όλο και αυξανόμενη αντίσταση των εργαζομένων, κάλεσε σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο (πειθαρχικό) τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που από την Πέμπτη 6/4 (μέρα που ξεκίνησαν οι τελευταίες απολύσεις) πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της αντίστασης. Πρόκειται ξεκάθαρα για συνδικαλιστικές διώξεις, με στόχο το χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και δράση, και την επιβολή ενός κλίματος τρομοκρατίας που θα επιτρέπει στην εργοδοσία να αυθαιρετεί μόνιμα σε βάρος όλων των εργαζομένων στον όμιλο.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Vodafone που κρύβεται πίσω από τις υποκριτικές διαφημίσεις και τις ακριβές δημόσιες σχέσεις: ένα απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον, καθημερινές σχεδόν απολύσεις, μισθοί πείνας, μηνιαία ανακύκλωση προσωπικού, μια κατάσταση που  συνεχίζεται και με διώξεις σε όσους αγωνίζονται και διεκδικούν.

Αυτές οι κινήσεις εκμεταλλεύονται την ένταση της αντεργατικής πολιτικής που συνεχίζει να προωθείται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εκμεταλλεύονται τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους, το κλίμα εργασιακής ζούγκλας που επιβάλλουν οι λεγόμενοι «δανειστές», δηλαδή τα κέντρα του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού. Εκμεταλλεύονται την προθυμία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και το «ρεαλισμό της υποταγής» που θέλουν να επιβάλουν, το «ρεαλισμό» που φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα στις πλάτες μας.

Αυτές οι κινήσεις βάζουν στο στόχαστρο κάθε το δικαίωμα στον ελεύθερο, ανεξάρτητο από κράτος και εργοδοσία, συνδικαλισμό, στο δικαίωμα στην απεργία και συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.
Γνωρίζουν καλά ότι οι συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν φραγμό στις επιδιώξεις τους για απόλυτη εξαθλίωση, και ειδικά σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου έχει κατοχυρωθεί η ύπαρξη και λειτουργία σωματείων.

Γνωρίζουν ότι ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει είναι ο μαζικός αγώνας του λαού και των εργαζομένων. Αγώνας για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες.

  • Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες!
  • Κάτω τα χέρια από τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων!
  • Όχι στις απολύσεις και την τρομοκρατία!
  • Μόνιμη, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους!
  • Αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: