Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Από την εκδήλωση της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για το ασφαλιστικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/1 η συζήτηση για το ασφαλιστικό που διοργάνωσαν η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας. Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Μπεκιάρης από την Ταξική Πορεία και ο Πάνος Χουντής από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών.


Και οι δύο εισηγητές, πέρα από την περιγραφή των νέων μέτρων που "προτείνει" η κυβέρνηση και προετοιμάζει κατ' εντολή των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στάθηκαν στην ουσία του ζητήματος, στην επιδίωξη του ντόπιου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών να κατεδαφίσουν κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και ό,τι αυτό σήμαινε μέχρι τώρα. Ένα αγκάθι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κάποιον ομιλητή, στο σώμα του καπιταλισμού που το επέβαλαν οι αγώνες της εργατικής τάξης και που τώρα θεωρείται πλέον ώριμο να αποβληθεί. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το ζήτημα δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε ζήτημα διαχείρισης, όπως το παρουσιάζει το σύστημα και αποδέχονται πολλές δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος, αλλά ζήτημα ταξικής πάλης και των συσχετισμών που προκύπτουν από αυτή.

Στη συζήτηση που ακολούθησε πιάστηκαν πολλές πλευρές του ζητήματος. Πλευρές που αφορούν τόσο την περίοδο που πρωτοξεκίνησε η αστική τάξη την προσπάθειά της να ξεμπερδεύει με αυτό αλλά και σύγχρονες πλευρές του ζητήματος. Πλευρές που αφορούν την εργατική τάξη (για την οποία τις τελευταίες μέρες -και καθόλου τυχαία- δεν γίνεται κουβέντα) και τη νεολαία, για την οποία μπορεί να γίνεται προσπάθεια να μας πείσουν ότι δεν την αφορά (δήθεν λόγω ηλικιακής απόστασης) ενώ στη πραγματικότητα είναι από τους κύριους στόχους, μιας και με τα νέα μέτρα ουσιαστικά αποκλείεται από κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης, όπως και κάθε άλλου εργασιακού δικαιώματος.

Αναφέρθηκαν πλευρές που αφορούν τους αγρότες, τα μεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους, που δίκαια αντιδρούν, αλλά χρησιμοποιούνται (με βάση τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε αυτά τα στρώματα) για να διασπαστεί ο λαός με λογικές κοινωνικού αυτοματισμού (π.χ. χαρακτηρίζοντας το κίνημα των ελευθεροεπαγγελματιών ως..."κίνημα της γραβάτας", αποκρύβοντας τους άθλιους εργασιακούς όρους που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς του χώρους). Προπαγάνδα που εκφράζεται από τα αστικά ΜΜΕ και από τους άθλιους "κόκκινους" προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βγει από το κάδρο το ουσιαστικό ζήτημα: η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Συζήτηση έγινε και για το θέμα των ταμείων, για τα αιτήματα διαχείρισης που προβάλουν αριστερές δυνάμεις, αλλά και για το κατά πόσο ισχύει (ή θα έπρεπε να ενδιαφέρει το λαό) η προπαγάνδα περί "άδειων" ταμείων, χρέους, κ.λπ. για να διεκδικηθεί το δικαίωμα στη κοινωνική ασφάλιση.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο σ. Γ. Σόφης εκ μέρους των "Αντιτετραδίων της Εκπαίδευσης" θέτοντας και αυτός την ανάγκη ύπαρξης κινήματος που θα αποκρούσει την επίθεση και θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούται ο εργαζόμενος λαός. Παράλληλα, κατέθεσε και τις δικές του απόψεις για ορισμένα ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα πλαίσια του κινήματος και της Αριστεράς.

Στη συζήτηση συμμετείχαν υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργάτες, άνεργοι και νεολαίοι. Ήταν μια συζήτηση αναγκαία και αρκετά χρήσιμη ενόψει της μάχης που έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει, ακόμη πιο εντατικά και οργανωμένα, να δώσουν η εργατική τάξη, όλα τα εργαζόμενα στρώματα και η νεολαία.

Η συνέχεια στους δρόμους του αγώνα, στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, στα αγροτικά μπλόκα και στους χώρους της νεολαίας, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: