Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΟΤ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Το Σάββατο 23 Γενάρη, μέλη της Ταξικής Πορείας και της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ βρέθηκαν στο πλευρό των εργατριών και εργατών της ΣΚΟΤ ΑΕ για να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους. Μας υποδέχτηκαν στο «φτωχικό» τους, το κιόσκι που έστησαν δίπλα στο εργοστάσιο προκειμένου να περιφρουρούν την απεργία τους, με την αναμενόμενη εγκαρδιότητα και ζεστασιά της τάξης μας που βρίσκεται στον αγώνα.


Η απεργία ξεκίνησε την Τετάρτη 13/1/2016 ως προειδοποιητική και από τη Πέμπτη 14/1 συνεχίζεται ως σήμερα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απαιτώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους που απολύθηκε εκδικητικά από την εργοδοσία. Παρά τη τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις από τη μεριά της εργοδοσίας για να σπάσει η απεργία, οι εργάτριες και οι εργάτες του εργοστασίου, αποφασισμένοι, ενωμένοι σαν γροθιά και αλύγιστοι, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι να επιστρέψει ο συνάδελφος τους.

Ούτε η αστυνομία και τα ΜΑΤ που αντιμετωπίζουν κάθε πρωί στη πύλη του εργοστασίου, ούτε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έχει επιχειρήσει να στήσει η εργοδοσία αποτελούμενος από 7 εργαζόμενους, ούτε οι αντίξοες συνθήκες και το τσουχτερό κρύο, δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα τους. Η ξεκάθαρη άποψη για τα χαρακτηριστικά του αγώνα τους, για την ταξική σύγκρουση που διεξάγεται και για τη βασική επιδίωξη της εργοδοσίας να διαλύσει το σωματείο τους, είναι αυτά τα στοιχεία που μετατρέπουν τον απεργιακό αγώνα σε μονόδρομο.

Με ενθουσιασμό και περηφάνια μας μίλησαν για τον αγώνα τους αλλά και για το Σωματείο τους. Σωματείο που κατάφεραν να φτιάξουν πριν από περίπου 3 χρόνια στην αντιπαράθεσή τους με την εργοδοσία που ήθελε να επιβάλει απολύσεις και μειώσεις μισθών. Το 2013 περνούν στην κήρυξη 48ωρης απεργίας που καταλήγει σε νίκη των εργατών, επαναπρόσληψη των απολυμένων και υποχώρηση στο μισθολογικό.

«Από αύριο γυρίζουμε στα πόστα μας με ψηλά το κεφάλι και στέλνουμε το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη να μην αφήνει να περνάει ο εκφοβισμός των εργοδοτών. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Πέρσι που ήμασταν ανοργάνωτοι υποκύψαμε στην τρομοκρατία και το φόβο και δεχτήκαμε τη μείωση των μισθών μας που ήταν 20% για τις γυναίκες και 10% για τους άντρες. Αυτό σε έναν εργασιακό χώρο μέσα στα χημικά, με 8 ώρες σκληρής και ανθυγιεινής δουλειάς χωρίς διάλειμμα. Τον περασμένο Μάρτη η εταιρεία μάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ατομικές συμβάσεις. Δεν μπορέσαμε να το καταπιούμε. Κάναμε σωματείο στις 24 Μάρτη. Ξεκινήσαμε τον Ιούλη διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η εργοδοσία απέρριψε τις προτάσεις μας και ανακοίνωσε νέα μείωση των μισθών κατά 14%. Μεσολάβησαν οι διακοπές. Την πρώτη βδομάδα που άνοιξε το εργοστάσιο ξεκίνησαν οι απολύσεις. Αποφασίσαμε σαν μια γροθιά να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Και είδαμε ποια είναι η δύναμη των ενωμένων εργατών» τόνιζε η τότε πρόεδρος του σωματείου.

Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες της εργασίας τους. Επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας αλλά και υπερεντατικοποίηση, ιδιαίτερα τις περιόδους που υπάρχουν μεγάλες παραγγελίες. Η εταιρεία αντί για προσλήψεις εργατών καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό μέσω εργολάβων που προφανώς δουλεύουν με χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση των εργατών στο σύνολό τους.

Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων από τη μεριά της εργοδοσίας είναι η προσπάθεια να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους, να αποδυναμώσει και να σπάσει την απεργία, για να οδηγήσει σε ήττα τον αγώνα. Οι 7 περίπου απεργοσπάστες που μπαίνουν στο εργοστασίου με την συνοδεία των ΜΑΤ και της αστυνομίας είναι κυρίως υπάλληλοι γραφείων και στελέχη, ενώ οι περίπου 40 εργάτες της παραγωγής συσπειρώνονται στο Σωματείο (το σύνολο των εργαζομένων είναι 51). Το άμεσο μπόνους της απεργοσπασίας που έχει δώσει η εργοδοσία είναι η εξόφληση του μήνα Δεκέμβρη που παραμένει ανεξόφλητος για τους υπόλοιπους εργάτες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου «το σωματείο μας διαμαρτυρήθηκε έντονα για να πάρει σαν απάντηση από τον λογιστή της εταιρείας ότι ''έχουν ανάγκες'' και αν θέλουμε να καταβληθούν και σε εμάς τα δεδουλευμένα μας ''να κάνουμε ό,τι πρέπει'' και ο νοών νοείτω!!!».

Τη Δευτέρα 25/1 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Οι εργάτριες και οι εργάτες της ΣΚΟΤ δεν έχουν αυταπάτες για το ποιον στηρίζει το κράτος και οι νόμοι του. Ξέρουν ότι η δική τους μάχη δίνεται στο χώρο δουλειάς, με την απεργία τους και την αναμέτρηση τους με την εργοδοσία, εκεί που κρίνονται οι αγώνες.

Στον απεργιακό αγώνα των εργατών της ΣΚΟΤ χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης, δίνοντας δύναμη και κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που επιδιώκουν να επιβάλουν το σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Οι εργάτες της ΣΚΟΤ στέλνουν μήνυμα οργάνωσης και αντίστασης. Για να διεκδικήσει η εργατική τάξη και ο λαός το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή. Για να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, ανακαλύπτοντας το πραγματικό μπόι μας και τη δύναμή μας. Όπως με απλό και γλαφυρό τρόπο είπε η εργάτρια της ΣΚΟΤ «Είμαι περήφανη που είμαι εργάτρια, όπως περήφανα είναι και τα παιδιά μου!!!»

Η Ταξική Πορεία και η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ θα σταθούν δίπλα στον αγώνα τους με όλες τους τις δυνάμεις. Υπάρχει η ανάγκη ο απεργιακός αγώνας των εργατών της ΣΚΟΤ να ανοιχτεί, να γίνει γνωστός, να αγκαλιαστεί από την εργατική τάξη και το λαό, να βγουν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες αλλά και συλλογικότητες, εργατικά σχήματα και σχήματα γειτονιάς. Η ταξική αλληλεγγύη αποτελεί περιφρούρηση τόσο του απεργιακού αγώνα όσο και του Σωματείου. 






Υ.Γ. 1. Η ΣΚΟΤ ΑΕ, βρίσκεται στη Μάνδρα Αττικής, είναι χημική βιομηχανική μονάδα που παράγει προϊόντα που αποφρακτικά και καθαριστικά που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή οικιακή χρήση. Φτιάχνει γνωστά χημικά προϊόντα αλλά και προϊόντα που έχουν την επωνυμία μεγάλων αλυσίδων Σουπερ Μάρκετ. Εργάζονται συνολικά 51 εργαζόμενοι.

Υ.Γ.2. Το σύνθημα «για ένα τραγούδι ραπ μας έφεραν τα ΜΑΤ» αναφέρεται στο τραγούδι «ο ρουφιάνος» που συνοδεύει τους απεργοσπάστες κατά την είσοδο και έξοδο τους από το εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: