Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΧ: Συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία



Διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για το λαό και τους εργαζόμενους. Με έναν καταιγισμό αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών νόμων, φορτώνοντας κι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Στρατηγικό στόχο της επίθεσης αυτής αποτελεί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας είναι ραγδαία και αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Ο δε δημόσιος τομέας αποτέλεσε πεδίο δοκιμής τέτοιου είδους σχέσεων, με την αυταπάτη της μελλοντικής μονιμοποίησης να αφοπλίζει ιδεολογικά και να ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις των ελαστικά εργαζόμενων.


Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα Προγράμματα «Κοινωφελούς» Εργασίας που ξεκίνησαν το 2012 από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να ενισχυθούν στις μέρες μας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η αντιδραστική διάκριση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς με τέτοιου είδους προ-γράμματα προωθεί με τον καλύτερο τρόπο την οργανωτική αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και τον ιδεολογικό αφοπλισμό της. 

Η «επιδότηση της ανεργίας» αποτελεί ουσιαστικά επιδότηση του εργοδότη και μια ευκαιρία για χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών. Επίσης, το γεγονός ότι τα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την ΕΕ αποτελεί ακόμα μια ένδειξη για το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του συστήματος: η δημιουργία του νέου μοντέλου εργαζομένου-σκλάβου, ο οποίος, με σκυμμένο το κεφάλι, θα προσπαθεί να επιβιώσει στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η μακροχρόνια ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα «κοινής ωφέλειας», με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες και γενικότερα χωρίς ίχνος δικαιώματος. Παρ’ όλα αυτά, ο εργαζόμενος λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά του και όχι παραχώρηση όπως θέλουν να του παρουσιάζουν.

Κόντρα στην τρομοκρατία κυβέρνησης, δημάρχων και υπευθύνων, οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα των δήμων συναντηθήκαμε, συζητήσαμε και οργανωθήκαμε σε επιτροπές αγώνα, σε αρκετούς δήμους της Αττικής, με στόχο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Αποτέλεσμα της δικής μας πίεσης υπήρξε η στάση εργασίας στους δήμους στις 19/11 και η μαζική διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Η δέσμευση του υπουργείου για εξέταση της δυνατότητας ανανέωσης της σύμβασης εργασίας για άλλους τρεις μήνες αποτελεί μια πρώτη επιτυχία της κίνησής μας. Όμως, ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά μέχρι την τελική νίκη, που δεν μπορεί να είναι άλλη, από την παραμονή μας στη δουλειά και τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Και είναι αυτό που θα συμβάλει στην κατεύθυνση της οριστικής κατάργησης αυτών των προγραμμάτων.

Το επιχείρημα του συστήματος ότι η απόλυσή μας θα δώσει τη δυνατότητα σε άλλους ανέργους να εργαστούν είναι αποπροσανατολιστικό, θέλει να ρίξει σ’ εμάς τα βάρη για την ανεργία και δεν πρέπει να βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το γεγονός ότι υπάρχουν άνεργοι αλλά το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που όχι μόνο τους δημιουργεί αλλά και τους συντηρεί για να μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους κατάπτυστα επιχειρήματα.

Καλούμε συναδέλφους και εργαζόμενους:
Σε νέο Παννατικό Συντονιστικό, στις 24/11, 6:00 μ.μ. στα ΚΕΠ της Νέας Ιωνίας
Συμμετοχή στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης, στις 26/11 σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στη νέα συγκέντρωση στην Αθήνα.

Διεκδικούμε:
Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.
Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Ίσα δικαιώματα με τους εργαζόμενους των φορέων όπου εργαζόμαστε. 
Επίδομα ανεργίας για όλους, από την πρώτη μέρα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.            

Ταξική Πορεία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: