Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Νέο εργοδοτικό έγκλημα σε κουζίνα ξενοδοχείου στα Μάλια

                                             

Ο εργαζόμενος φώναζε “ καίγομαι, πονάω”

Ακόμη ένα φριχτό εργατικό ατύχημα συνέβη, αυτή την φορά σε ξενοδοχείο στα Μάλια της Κρήτης. Ο 22χρόνος εργαζόμενος υπέστη εγκαύματα β’ βαθμού σε πρόσωπο και χέρια, όταν καυτό λάδι έπεσε πάνω του, κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο εργαζόμενος είχε μόλις τελειώσει τη σχολή και  δούλευε πρώτη φορά ως βοηθός μάγειρα.  Όπως καταγγέλλεται από την οικογένεια του νεαρού εργαζόμενου φώναζε “πονάω, καίγομαι” και η εργοδοσία απλά τον μετέφερε σε δωμάτιο με κλιματισμό και συγκεκριμένα εκεί που βάζουν τα ωμά κρέατα. Δεν κάλεσαν ασθενοφόρο, ούτε τον μετέφεραν σε κάποιο νοσοκομείο, αντίθετα ο γιατρός του ξενοδοχείου (πάντα κατάλληλος και στην υπηρεσία της εργοδοσίας) πρότεινε να βάλει αλοιφές και του έδωσε 2 μέρες ρεπό.

Για ποιο λόγο δεν πήγαν τον εργαζόμενο στο νοσοκομείο; Γιατί άργησαν να ενημερώσουν τους γονείς του;  Μήπως γιατί δούλευε ανασφάλιστος;

Να μην συνηθίσουμε την εκμετάλλευση!

Οι επιχειρήσεις βρίσκοντας φθηνό εργατικό δυναμικό και με πρόσχημα ότι τώρα μαθαίνουν την δουλειά, τους έχουν ανασφάλιστους, με ωράρια που ξεπερνούν τις 10 και 12 ώρες, χωρίς ρεπό, με πενιχρά μεροκάματα. Το επιχείρημα της εκπαίδευσης αναιρείται πολύ γρήγορα στην πράξη, όταν τα καθήκοντα που τους θέτουν είναι πολύ διαφορετικά και ιδιαίτερα κάτω από έντονη σωματική και ψυχολογική πίεση.

Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό. Με τον εκβιασμό ότι θα έχουν δουλειά για 4-5 μήνες τον χρόνο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με μισά ή και καθόλου ένσημα και αμοιβές που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάνε τον βασικό μισθό. Ακόμη, αναγκάζονται να βγάλουν δουλεία για δυο και για τρεις ανθρώπους, πράγμα που τους βάζει σε ένα ατέλειωτο τρέξιμο. Όλα αυτά σε ανθυγιεινές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και ελλιπή μέτρα προστασίας, με συνέπεια τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, ελάχιστα από τα οποία δηλώνονται.

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Μόνο η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς μπορεί να βάλει φραγμό στον εργασιακό μεσαίωνα! Μόνο μέσα από τη συλλογική αντίσταση και διεκδίκηση μπορούμε να υπερασπίσουμε την ίδια μας τη ζωή  και την δουλειά με δικαιώματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: