Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοίνωση της "Επιτροπής Ταξικής Αλληλεγγύης στους 2 απολυμένους εργάτες πρασίνου"

 


Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! | Να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις εργατών στο πράσινο

Η εργατική τάξη δέχεται τα χτυπήματα απ' το αντεργατικό αντιλαϊκό οπλοστάσιο που εδώ και μια εικοσαετία χτυπάει μανιασμένα κάθε κατάκτηση, κάθε συνδικαλιστική ελευθερία και σπέρνει φτώχεια και απολύσεις.

Οι κομμουνιστές-εργάτες Κωστής Α. Και Σπύρος Δ. εργάζονταν στην εταιρεία πράσινου Green and Health, εταιρεία ιδιοκτησίας Βλάσση Μπισμπίκη. Μια εταιρεία που παίρνει εργολαβίες από το γνωστό εργασιακό κάτεργο της UNISON. Η UNISON μαζί με την Prodea έχουν αναλάβει έργα πρασίνου και αναπλάσεων στο Δήμο Αθηναίων με τις «ευλογίες» του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Με αφορμή τη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, αντιλήφθηκαν  την ανάγκη εργατικής παρέμβασης και οργανωμένης παρουσίας των εργαζόμενων στο πράσινο και κάλεσαν  μαζί με άλλους συναδέλφους και αγωνιστές συζήτηση για την συγκρότηση πρωτοβουλίας όσον αφορά την συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και στα πλαίσια προσπάθειας συγκρότησης μόνιμης εργατικής πρωτοβουλίας στον κλάδο.

Έτσι έπειτα από κάλεσμα συγκροτήθηκε το ανεξάρτητο μπλοκ εργαζομένων στο πράσινο, μισθωτών γεωπόνων και αγωνιστών-αγωνιστριών.

Για πρώτη φορά εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους απέργησαν και πορεύτηκαν με ανεξάρτητο δικό τους μπλοκ.

Τρεις μέρες μετά την απεργία έρχεται η πρώτη απόλυση και επτά μέρες αργότερα η δεύτερη…

Τα γελοία επιχειρήματα του εργοδότη αποτελούσαν προφάσεις για να δικαιολογήσουν τις εν λόγω απολύσεις, όπως πάντα κάνουν τα αφεντικά. Ο πραγματικός λόγος είναι σαφής: η συνδικαλιστική τους δράση εντός του χώρου εργασίας καθώς και η πολιτική τους δράση συνολικά ενοχλεί και έπρεπε να κοπεί άμεσα. Η εκδικητικότητα των απολύσεων αυτών έρχεται να προστεθεί στη συνολική επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και ο λαός στη χώρα μας.  

Οι συγκεκριμένες εταιρείες πράσινου δε θέλουν διεκδικήσεις κι αγώνες. Θέλουν σιγή νεκροταφείου και μεγάλη παραγωγικότητα ώστε οι αναπλάσεις να προχωρούν με υψηλούς αναπτυξιακούς δείκτες ώστε σύσσωμο το Μπακογιαννέικο αλλά και κάθε λογής επίδοξος επενδυτής να είναι ικανοποιημένος. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες με τις άθλιες συμβάσεις, την δουλειά ακόμα και στην βροχή, τα ελλιπή μέτρα προστασίας (πρώτος κλάδος σε εργατικά ατυχήματα το 2021), απαγορεύεται να συνδικαλίζονται, να διαμαρτύρονται, να μάχονται.

Μισθοί πείνας και συνθήκες αβίωτες μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε πάμφθηνα εργατικά χέρια με την πόρτα της εξόδου πάντα ορθάνοιχτη και την ανεργία συνεχόμενη απειλή.

Από την ψήφιση των μνημονιακών πολιτικών έως τα σημερινά νομοσχέδια- εκτρώματα (πχ. νόμος Χατζηδάκη), όλα αυτά επιτρέπονται δια νόμου. Κι όπου ο νόμος τους δε περνάει περνά η ράβδος των αφεντικών και αστικού κράτους: απολύσεις, καταστολή απεργιών, αναπλάσεις και φράκτες δημόσιων χώρων.

 Σε αυτή τη δυστοπία οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιστών συνδικαλιστών - εργατών που απολύθηκαν, ως ένα ακόμη μέτωπο που η ταξική αλληλεγγύη και η πάλη απέναντι στην εργοδοσία πρέπει να ανθίσει και να στήσει ανάχωμα στα σχέδια κυβέρνησης-αφεντικών. 

Σαν επιτροπή ταξικής αλληλεγγύης παλεύουμε για την επαναπρόσληψη των δύο εργατών πρασίνου και καλούμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, συνελεύσεις γειτονιάς, μαζικούς φορείς να λάβουν αποφάσεις στήριξης των δύο απολυμένων.

Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση, στην ΑΣΟΕΕ την Παρασκευή στις 09/12 στις 19:00, και άλλες δυνάμεις να πλαισιώσουν την επιτροπή ταξικής αλληλεγγύης και να οργανώσουμε άμεσα συνολικότερο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με στόχο την άμεση επαναπρόσληψη των δύο εργατών στο πράσινο.

Έχουμε χρέος να δώσουμε αυτή την ταξική αναμέτρηση ενωμένοι και οργανωμένοι, να επιβάλλουμε μέσα από το δίκιο του αγώνα την άμεση επαναπρόσληψη των δύο εργατών, στεκόμενοι απέναντι στα αφεντικά και δημιουργώντας ακόμη ένα μικρό ρήγμα στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη, μέχρι την οριστική ανατροπή του από το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 19:00 ΑΣΟΕΕ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:

- ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 09:30 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Πατησίων 37)

- ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 18:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Στέλιου Μαυρομμάτη 13, Άνω Κυψέλη)

 

Επιτροπή Ταξικής Αλληλεγγύης στους 2 απολυμένους εργάτες πρασίνου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: