Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ηράκλειο: Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στην κινητοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Πραγματοποιήθηκε, στην πλατεία Λιονταριών, το απόγευμα της Πέμπτης 23/5 κινητοποίηση συμβασιούχων εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται στους ΟΤΑ του Νομού Ηρακλείου με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Η κινητοποίηση αυτή ήταν μια συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων μιας κίνησης που δημιουργήθηκε από συμβασιούχους του συγκεκριμένου προγράμματος. Η κίνηση αυτή έγινε με στόχο να οργανώσει όσους εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα σε μια κινηματική κατεύθυνση μιας και οι ίδιοι εργάζονται κάτω από εξευτελιστικούς όρους και με ελάχιστα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τον πέλεκυ της απόλυσης λόγω της λήξης της σύμβασης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους και χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο σωματείο του δήμου ή της περιφέρειας που εργάζονται!


Η κινητοποίηση, αν και είχε προφανώς πολύ μικρή συμμετοχή σε σχέση με τις απαιτήσεις που επιτάσσει η σημερινή κατάσταση, είχε θετικό πρόσημο μιας και στηρίχθηκε εκτός από την ίδια επιτροπή και από σωματεία του νομού όπως το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, το σύλλογο εργαζομένων στην έρευνα, το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου, συλλόγους συνταξιούχων κ.ά. Επίσης θετικό ήταν το γεγονός ότι εκτός από συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και πορεία σε εμπορικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου όπου υπήρξε ενημέρωση αρκετού κόσμου γύρω από το ζήτημα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Κόσμος που έδειξε μάλιστα θετική ανταπόκριση. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι ενώ έδωσαν πολλά σωματεία το παρόν, ο κόσμος που αντιπροσωπεύεται από τα σωματεία αυτά έλειπε όπως έλειπε και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που απασχολείται στην κοινωφελή εργασία. Γεγονός που ακόμα μια φορά καταδεικνύει τι απόσταση θα πρέπει να διανυθεί.

Στην κινητοποίηση αυτή, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, έκανε παρέμβαση και η Ταξική Πορεία, όπου μοίρασε και δικιά της ανακοίνωση αλλά συμμετείχε και με δικό της πανό. Στην παρέμβασή της, η Ταξική Πορεία τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας των συμβασιούχων στο επόμενο διάστημα και ότι, για να μαζικοποιηθεί, είναι ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους περισσότεροι συμβασιούχοι αλλά και να συνδεθεί ο αγώνας και με τους άλλους εργαζόμενους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας άλλωστε είναι μέρος της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το σύστημα ενάντια σε όλο το λαό και άρα το ζήτημα αυτό αφορά όλο το λαό. Επίσης τόνισε ότι το κύριο αίτημα των εργαζομένων θα πρέπει να είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όχι απλά η παράταση των συμβάσεων, παρ’ όλο που είναι αντιληπτό ότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Γιατί, εκτός του ότι είναι πολύ βασικό να έχει κάποιος μόνιμη και σταθερή δουλειά, η όποια παράταση ή το όποιο δικαίωμα δοθεί τελικά, θα δοθεί μόνο αν υπάρξει πίεση στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης και όχι στην κατεύθυνση της αποδοχής μιας κατάστασης, όπως δείχνει το αίτημα της παράτασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: