Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Κινητοποίηση για τον οικοδόμο που σκοτώθηκε στο εργοτάξιο της ΑΕΚ

Η Ταξική Πορεία καλεί σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 23 Γενάρη στις 8:30 πμ στα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ» (Λεωφόρος Κηφισίας 308, Χαλάνδρι) στη συγκέντρωση καταγγελίας του εργοδοτικού εγκλήματος στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, που κόστισε τη ζωή ενός εργάτη στις 9/1/2019. Την κινητοποίηση καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικων.

Ανοιχτό παραμένει το κάλεσμα κοινής δράσης για διοργάνωση μαζικής παρέμβασης στην περιοχή του γηπέδου.

ΝΕΚΡΟΣ 60ΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΑΕΚ!
Τα φαραωνικά έργα του καπιταλισμού με αίμα βάφονται!
Το νέο έγκλημα του κεφαλαίου να μη μείνει αναπάντητο!


Άλλος ένας νεκρός εργάτης στο βωμό του κέρδους. Ο 60χρονος οικοδόμος στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ βρήκε τραγικό ακαριαίο θάνατο πέφτοντας από σκαλωσιά. Η ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ζήτησε να «διερευνηθούν τα αίτια» εκφράζοντας τη «θλίψη» της. Το συνδικάτο οικοδόμων, καταγγέλλοντας το γεγονός, απαίτησε από υπουργείο κι Επιθεώρηση Εργασίας να «λάβουν τα μέτρα τους». Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης επιχείρησαν να αθωώσουν την εργοδοσία και σπίλωσαν τη μνήμη του νεκρού κάνοντας λόγο για «αυτοκτονία» που «ανακαλύφτηκε» μέρες μετά το περιστατικό. Και ο μακρύς κατάλογος των αδικοχαμένων εργατών έγινε μακρύτερος… Η συνέχεια γνωστή: Θα γίνουν κάποιες «έρευνες» που θα τραβήξουν χρονικά, μέχρι να ξεχαστεί το φονικό και να επανέλθει η «κανονικότητα» στα κάτεργα τέτοιου είδους, τύπου «Αγια-Σοφιάς» και «δόξα τω Θεώ».

Το γεγονός ότι οικοδόμοι αναγκάζονται το τελευταίο διάστημα να δουλεύουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες επιχειρείται να περάσει απαρατήρητο. Το κυνήγι του κέρδους της εργοδοσίας δεν λογαριάζει συνθήκες, θερμοκρασίες, ανέμους, νεροποντές, χιόνια και –εντέλει– ανθρώπινες ζωές. Οι εργάτες δεν είναι παρά αναλώσιμοι, εξαρτήματα και ανταλλακτικά των πάσης φύσης εργολάβων και των «υψηλών (μεγαλο)μετόχων» που –στο όνομα του αθλητισμού– αλέθουν ζωές και περιβάλλον, και διαφεντεύουν μια ολόκληρη περιοχή. Και που επείγονται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο τα έργα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτοί είχαν άλλωστε επιβάλει το καθεστώς εντατικοποίησης που οδήγησε στο θάνατο του εργάτη, όταν ανακοίνωναν πως «ούτε μία μέρα δεν θα πάει χαμένη», έστηναν κάμερες για τη διαρκή μετάδοση των έργων μέσω ίντερνετ και τρομοκρατούσαν όποιον αντιστεκόταν.

Η δραματική αύξηση των –παραπλανητικά λεγόμενων– εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια έχει άμεση σχέση με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική που έχει διαμορφώσει σε όλα τα επίπεδα συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και έχει στρώσει το έδαφος σε κάθε δυνατή εργοδοτική ασυδοσία. Για την ακρίβεια, αλληλοτροφοδοτούν η μια την άλλη, με τραγικά θύματα εργάτες κι εργαζόμενους, σκοτωμένους και σακατεμένους. Ανύπαρκτα ή ελλιπή μέτρα ασφαλείας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά λειτουργίας του κεφαλαίου, αλλά αποτελούν τον κανόνα που επιβάλλεται με τη θέληση του αφεντικού. Κι έχουν το θράσος να χρεώνουν τις συνέπειές τους στους ίδιους τους εργάτες, για να τη σκαπουλάρουν στο «μοιραίο». Κι έρχεται και η ταξική δικαιοσύνη με τη σειρά της στο τέλος, να ολοκληρώνει την αθώωση κράτους και κεφαλαιοκρατών.
Η δολοφονία του οικοδόμου δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι συνάδελφοί του στο εργοτάξιο, ολόκληρος ο κλάδος, η εργατική τάξη και κάθε εργαζόμενος έχουν χρέος να απαντήσουν στη μνήμη του και να βάλουν στη θέση τους όσους κινούνται με τη λογική «δεν έγινε και τίποτε». Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάθε δίκιο και κάθε όφελος να μην κλείσουν τα μάτια και να ζητήσουν την τιμωρία των πραγματικά υπευθύνων. Να αναδείξουν την υπέρτατη αξία της ζωής κάθε εργάτη και λαϊκού ανθρώπου και να εκφράσουν με γνήσια ταξικό τρόπο την οδύνη, το θυμό και την οργή τους.

Καλούμε κάθε ταξικό εργατικό σχήμα, κάθε προοδευτική συλλογικότητα και κίνηση γειτονιάς να δώσουν από κοινού και αποφασιστικά την απάντηση που αρμόζει σε όσους μάς δολοφονούν στο όνομα του κέρδους τους.

- Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος!
- Με ταξικούς αγώνες ν' απαντήσουμε σε κυβέρνηση και κεφάλαιο!
- Να οικοδομήσουμε τους όρους για την ανατροπή του πραγματικού ενόχου: του καπιταλισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: