Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ψήφισμα καταγγελίας των απολύσεων στην Plegmanet

Καταγγέλλουμε την άδικη και εκδικητική απόλυση του Συναδέλφου Ν.Ν. από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας Plegmanet , η οποία έχει αναλάβει τις τηλεφωνικές πωλήσεις της Wind. Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα έχει απολύσει δεκάδες εργαζόμενους με πρόσχημα την αποδοτικότητα τους στις πωλήσεις. Στηριζόμενη στην βαρβαρότητα των μνημονίων αλλά και στην ανυπαρξία σωματείου στην εταιρεία, έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους της έναν εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας, μερική απασχόληση, υπερωρίες και ψυχολογική πίεση (που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο σημείο παραίτησης) για να πουλάει ο εργαζόμενος περισσότερο. Ο συνάδελφος, που δούλευε εξήμισι μήνες στην εταιρεία, μετά τη λήξη της βάρδιάς του στις 5/9, καλέστηκε στο γραφείο από τον προϊστάμενο ο οποίος του ανακοίνωσε την απόλυσή του. Πρόφαση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ήταν η αποδοτικότητά του στις πωλήσεις.

Όμως, η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι ότι ο συνάδελφος Ν.Ν., μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, είχε απεργήσει στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη δημιουργώντας "κακό προηγούμενο" στην επιχείρηση. Μάλιστα ήταν ο τελευταίος από τους τρεις εργαζόμενους που απολύθηκε μιας και η εργοδοσία είχε ήδη "φροντίσει" να απολύσει και τους άλλους δύο: η μία συναδέλφισσα απολύθηκε δύο μέρες μετά την απεργία(!) και ο δεύτερος συνάδελφος είκοσι μέρες μετά (δύο μέρες πριν κλείσει χρόνο, ώστε να μην πάρει αποζημίωση)!

Η απόλυση του Ν.Ν. ήταν η τιμωρία για όποιον παλεύει για τα δικαιώματά του. Παράλληλα, θέλει να στείλει και μήνυμα τρομοκράτησης και υποταγής προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απαράδεκτη και άξια καταγγελίας είναι επίσης και η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία, ουσιαστικά, πήρε το μέρος της εργοδοσίας, καθώς αρνήθηκε ακόμη και να καταγράψει την καταγγελία του συναδέλφου, θεωρώντας ότι είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να απολύει για οποιονδήποτε λόγο και όποτε θέλει χωρίς κανένα κόστος.

Η προσπάθεια της εταιρείας να περάσει τις απολύσεις σαν «δίκαιες» και «φυσιολογικές», και να παρουσιάσει το δικαίωμα στην δουλειά σαν κάτι που εξαρτάται από την αποδοτικότητά των εργαζόμενων και από τις ορέξεις του εργοδότη, δεν πρέπει να περάσει. Οι απολύσεις έχουν σαν στόχο την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην εργοδοσία, να δουλεύουν με άθλιες συνθήκες εργασίας υπό την πίεση και τον φόβο της απόλυσης, για αυτό πρέπει να βρουν απέναντι τους αγωνιστική απάντηση. H πολιτική που υπηρετεί η Plegmanet είναι η βάρβαρη πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και θέλει τους εργαζόμενους αναλώσιμα εργαλεία στις ορέξεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας.  Απέναντί της πρέπει να βρει αγωνιστική απάντηση καθώς και ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όποιον παλεύει και σηκώνει κεφάλι .


• ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
PLEGMANET


• ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: