Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!


Μπροστά στη νέα επίθεση στα εργασιακά…

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των νόμων που διαλύουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με ακόμα μεγαλύτερους φόρους, που βάζουν κόφτη στο παρόν και το μέλλον των λαϊκών οικογενειών, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει το νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα. Συνεχίζοντας την εφαρμογή κατά γράμμα του 3ου μνημονίου, προωθούν σειρά αντιδραστικών ανατροπών μαζί με όλες τις δυνάμεις του συστήματος, που άλλωστε από κοινού το ψήφισαν το προηγούμενο καλοκαίρι και συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής.

Με το μανδύα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», όπως αυτές που επιβάλλει ο Ολάντ ενάντια στους εργαζόμενους στη Γαλλία, σχεδιάζουν μέτρα που θέλουν να νομιμοποιήσουν τα αίσχη που συμβαίνουν στην «αγορά εργασίας», να τα γενικεύσουν και να τα προχωρήσουν ακόμα παραπέρα. Σκοπεύουν, από τη μια, σε νέες μειώσεις μισθών και πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία και, από την άλλη, στην κατάπνιξη της δυνατότητας των εργαζομένων να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά.

Στα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν περιλαμβάνονται:
• Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που αντιστοιχεί σε μείωση 14,3%.
• Η αφαίρεση τριετιών και επιδομάτων από τον κατώτατο μισθό αλλά και η μείωσή του, μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού του από την εκάστοτε κυβέρνηση.
• Η μείωση της αποζημίωσης για τις υπερωρίες.
• Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης.
• Η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της δουλειάς μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να αυξομειώνει το ωράριο όπως τον συμφέρει και χωρίς κόστος, αλλά και μέσω της καθιέρωσης ακόμα χειρότερων για τους εργαζόμενους μορφών ελαστικής εργασίας. Τέτοιες είναι οι «συμβάσεις μικροεργασίας» και τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες και επιτρέπουν στον εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο όποτε και για όσο θέλει, ακόμα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με αμοιβή μικρότερη και αυτού του κατώτατου μισθού.

Στο άλλο σκέλος τους, τα μέτρα περιλαμβάνουν την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών, μέσω της αύξησης του χρόνου προειδοποίησης του εργοδότη και της αλλαγής στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Την επαναφορά του «λοκ-άουτ», δηλαδή της δυνατότητας της εργοδοσίας να κλείνει την επιχείρηση σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ως ένα ακόμα εργαλείο απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Την άρση της προστασίας εκλεγμένων εκπροσώπων από απόλυση, την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και τον οικονομικό έλεγχο των σωματείων, σε μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου των συνδικάτων από κράτος και εργοδοσία.

…να ορθώσουμε Μέτωπο Αντίστασης!

Ο νέος γύρος επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ αξιοποιεί το βαρύ πλήγμα που δέχτηκαν ο λαός και οι εργαζόμενοι από τους νόμους που ψηφίστηκαν και την ευκολία με την οποία πέρασαν. Αξιοποιεί το κλίμα διάλυσης, ηττοπάθειας και υποταγής που καλλιεργείται από τη συνδικαλιστική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τη σύμπλευση του ΠΑΜΕ. Αξιοποιεί την αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης, την έλλειψη οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, την κυριαρχία των δυνάμεων της συνδιαλλαγής και του συμβιβασμού.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες πρέπει να ανατραπεί! Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τις αστείρευτες δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων. Αυτή τη δύναμη του συλλογικού, μαζικού αγώνα είναι που φοβάται το σύστημα και προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για να την καταπνίξει. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε την κανονική λειτουργία της Βουλής το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα. Γι’ αυτό και από κοινού οι «μέσα» και οι «έξω» δημιουργούν ξανά το γνωστό εκβιαστικό πλαίσιο συνδέοντας τις αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων με την επόμενη αξιολόγηση στις αρχές του φθινοπώρου. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι κάθε «επιτυχημένη συμφωνία» (και αυτής) της κυβέρνησης με τους «δανειστές»-ιμπεριαλιστές βυθίζει πιο βαθιά του εργαζόμενους και το λαό στην εξαθλίωση.

Από τώρα λοιπόν να ξεκινήσει η δική μας ουσιαστική προετοιμασία στην κατεύθυνση της ανατροπής των μέτρων. Με συλλογικές διαδικασίες, με συνελεύσεις και συζητήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να αναδειχτούν το περιεχόμενο και οι στόχοι της αντεργατικής πολιτικής, οι δυνάμεις που την προωθούν, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Αλλά και η αναγκαιότητα και η δυνατότητα αυτή η ευρεία επίθεση να βρει απέναντί της ένα αντίστοιχου μεγέθους και αποφασιστικότητας μέτωπο αντίστασης, που θα συνενώνει χώρους που ήδη κινητοποιούνται με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους κοινούς τους στόχους:

-    Να μην περάσει η νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!
-    Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς!
-    Ελεύθερος συνδικαλισμός, όπλο στα χέρια των εργαζομένων!


Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: